Головна  →  Новини  →  22 січня 2018

22 січня - День Соборності України

22 січня - День Соборності України

22 січня є однією з найважливіших історичних дат для України (проголошення першої Незалежності України в 1918 році та проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки) — День Соборності.

Вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу.

Українська Народна Республіка проголосила незалежність першою серед нових держав у Східній Європі – раніше, ніж країни Балтії, Польща та Чехія.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах “Універсалі соборності”, зокрема, відзначалося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”. Наступного дня Акт злуки майже одностайно був ратифікований Трудовим конгресом України.

Українська революція була пов’язана з цілою низкою подій національно-визвольної боротьби українського народу 1917-1921 років. В Україні був створений центр влади – Українська Центральна Рада, що стала представницьким органом українських демократичних сил і очолила національно-демократичну революцію в Україні. Її очолив історик, громадський та політичний діяч -  Михайло Грушевський.

В роки радянського тоталітарного режиму проголошення незалежності УНР і День Соборності не відзначалися. Із утвердженням влади російських більшовиків ці “контрреволюційні свята” стерли із суспільної свідомості. Однак, пам’ять про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину Українську Державу зберігали мешканці Західної України й українська політична еміграція в країнах Європи й Америки.

Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була наймасовіша за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини демонстрація українців — понад 30 тис. осіб.

У 71-у річницю Акта злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій – “живий ланцюг”, як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала одним зі свідчень того, що українці подолали страх перед комуністичним режимом і готові протистояти політиці комуністичної партії.

Хоча «історичний бій» за вільну та незалежну України триває й понині. Сьогодні, бійці в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході країни, так само відстоюють не лише незалежність, але й Соборність Української Держави,  як і їхні попередники 100 років тому.

Також 22 січня 2018 року виповнюється  4 роки з трагічної загибелі перших жертв Революції Гідності - активістів Євромайдану – С. Нігояна та М. Жизневського. Чимало наших братів, сестер, батьків, синів та дочок згинуло під час бойових дій із зовнішнім агресором на Сході України.  

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Українського інституту національної пам'яті

Перейти до спискуВерсiя для друку