КМДА Київська міська державна адміністрація


14 лютого 2018

Дніпровчани вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Дніпровчани вшанували учасників бойових дій на території інших держав

29 років тому, 15 лютого 1989 року, останній військовослужбовець радянської армії покинув територію Демократичної Республіки Афганістан. Ця виснажлива і кровопролитна війна забрала життя десятків тисяч військових і сотень тисяч цивільних людей. Переживши її жахи, загибель своїх бойових товаришів, бачивши людське горе та руйнування, солдати і офіцери, які повернулися з Афганістану, як ніхто, усвідомили справжню ціну життя і миру.

Шануючи пам’ять про ці події, 14 лютого в Дитячій школі мистецтв № 6 ім. Г. Л. Жуковського (бульв. Верховної Ради,15) провели урочистості присвячені вшануванню учасників бойових дій на території інших держав на які запросили воїнів-інтернаціоналістів, їхні родини, учасників антитерористичної операції та громаду району. Щоб віддати заслужену шану ветеранам бойових дій, на захід завітали депутати Київради: Сергій Артеменко, Олесь Маляревич, Олександр Міщенко, Олена Овраменко,  голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Петро Онофрійчук, голова правління спілки ветеранів Афганістану Сергій Тріскач, голова правління Київської міської спілки ветеранів Афганістану Микола Гончаренко та мешканці району.

"Щорічно український народ віддає шану усім без винятку солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, робітникам та службовцям, яким судилося пройти вогняне пекло бойових дій в Республіці Афганістан та інших "гарячих" точках планети. Схиляємо голови перед тими, єто проилв свою кров заради забезпечення миру. Ми завжди будемо пам'ятати всіх тих, хто не повернувся" - звернувся Петро Онофрійчук.

Лунали слова вдячності тим, хто з честю виконав свій бойовий обов'язок в ті далекі часи, і тепер, коли на Україну напав агресор, проявили найкращі традиції афганського братерства. Згадуючи доблесний подвиг воїнів-інтернаціоналістів, присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять українців, що полягли у боях на території Афганістану, зробивши крок у безсмертя.

Урочисту атмосферу заходу створювали виступи викладачів та учнів Дитячої школи мистецтв № 6 ім. Г. Жуковського: Зразковий художній колектив "Ансамбль танцю "Калинонька", Вокальний ансамбль «Дитяча мрія», Дарья Буянова з піснею «Мальви»; Дитячої музичної школи №13 ім. М.І. Глінки: Ельза Восканян з композицією "Черемшина", викладач ДМШ №13 ім. М.І. Глінки, Заслужений артист України Станіслав Луцький; художнього колективу "Ансамбль танцю "Талісман", ансамбль барабанщиків "Евріка-Драмз" Центру культури та мистецтв Дніпровського району м. Києва та вокальний дует «Сестри Наруцькі» Андріана та Мідєя.

Кожен вірш, пісня чи хореографічна композиція  були пронизані визнанням військового подвигу, вдячністю за гідне виконання своїх обов’язків та впевненістю в те, що час не зітре з пам’яті імена тисяч героїв, які "в гарячих точках" пізнали ціну життя, ціну справжньої чоловічої дружби, ціну взаємовиручки і підтримки, склали екзамен на зрілість, мужність і гідність.

 Довідково:

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, 3340 днів. Загинуло 14427 осіб. Поранення і контузії отримали більше 53 тисяч чоловік. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160000 українців. З них поранення отримали більше 8000, з них 4687 повернулися додому інвалідами, 2 378 українців загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, 11 українців.

В Дніпровському районі на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 3061 учасник бойових дій. 

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики Дніпровської РДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.