Головна  →  Новини  →  16 квітня 2018

Північноатлантичний альянс готовий продовжити співпрацю з Україною над концепцією військової освіти в рамках програми DEEP

Північноатлантичний альянс готовий продовжити співпрацю з Україною над концепцією військової освіти в рамках програми DEEP

За останній рік українські військові навчальні заклади суттєво вдосконалили систему освіти. Прогрес із впровадження підходів та принципів НАТО в галузі освіти – очевидний. Однак наразі бракує законодавства для запровадження єдиного підходу. Про це керівник Програми удосконалення військової освіти (Defence Education Enhancement Program, DEEP) Маріуш Соліс заявив під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе. «Нині ми чекаємо змін до Закону «Про вищу освіту», зокрема, щодо вищої військової освіти. Удосконалення законодавства вибудує єдине бачення та підходи щодо професійної військової освіти, тим самим наблизивши їх до підходів Альянсу у цій сфері», – наголосив Маріуш Соліс.

Віце-прем’єр-міністр зазначила, що від рівня підготовки військовослужбовців залежить і рівень обороноздатності, і спроможність проводити інституційні реформи у сфері безпеки та оборони. «Робота з уніфікації військової освіти ведеться, нам потрібно провести консультації з представниками міністерств освіти та оборони. Тому продовження допомоги з боку НАТО було б дуже доречним у цьому напрямі», –додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Сторони також обговорили стан реалізації Програми удосконалення військової освіти, основні заходи, які були проведені у військових навчальних закладах в рамках оцінювального візиту експертів DEPP. Ел Столберг, координатор заходів Програми DEEP з боку американської сторони оцінив значний прогрес у впровадженні стандартів НАТО у військову освіту. «Наприклад, ще два роки тому ми були свідками, як предмет «Процес ухвалення рішень командирами» в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (Львів) викладався за радянськими стандартами. Проте за останні півтора роки відбулись кардинальні зміни у викладанні зазначеної дисципліни у відповідності до підходів Альянсу. Окрім того, запущено понад 70 онлайн-курсів, використовуються новітні технології, значно покращилась логістика навчального процесу», –додав Ел Столберг.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також подякувала за допомогу, яку надають партнери Програми DEEP і наголосила, що освітній ресурс – це неоціненний капітал для розвитку держави. «Освіта, як військова, так і цивільна, є найціннішою інвестицією. І нині, коли Україна боронить власні кордони на Сході, саме від рівня підготовки залежить безпека кожного громадянина. Тому сьогодні я особливо вдячна за допомогу наших надійних партнерів з боку НАТО, ваш внесок в обороноздатність України через Програму DEEP нині очевидний», – підкреслила Віце-прем’єр-міністр.

Довідково

Програма НАТО «Удосконалення військової освіти» (Defence Education Enhancement Program – DEEP) реалізується у рамках Програми Альянсу «Партнерство заради миру» з 2007 року. На сьогодні участь у реалізації DEEP беруть 12 країн-партнерів (Азербайджан, Афганістан, Вірменія, Грузія, Ірак, Казахстан, Мавританія, Молдова, Монголія, Сербія, Узбекистан та Україна з 2012 р.)

Програма має на меті підтримувати українську сторону у питаннях реформування та розвитку системи військової освіти, у тому числі, підготовки професійного сержантського складу.

DEEP з Україною є наймасштабнішою освітньою програмою, яка сьогодні реалізується Альянсом серед країн-членів та партнерів. З початку реалізації DEEP проведено понад 250 заходів як в Україні, так і за кордоном. НАТО оцінює реалізацію Програми в Україні як найуспішнішу.

За інформацією kmu.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку