Головна  →  Новини  →  28 жовтня 2013

З нагоди 69-ї річниці визволення України та 70-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників. Володимир Шерман – «А ми з тобою, брат, з піхоти»

Ці слова з відомої пісні на слова Булата Окуджави добре підходять як анонс до короткої розповіді про бойовий шлях командира стрілецької роти 939 стрілецькому полку 38-ї армії 1-го Українського фронту нині підполковника у відставці дніпровчанина Володимира Шермана.

Володимир Наумович – киянин зі стажем, адже його родина переїхала до столиці України ще 1930 року. А 8 серпня 1941-го, як і тисячі його однолітків, одягнув солдатський однострій. Але, можливо Володимиру Шерману повезло трошки більше, ніж їм, адже спочатку його спрямували до Тюменського піхотного училища. Тому на фронт він потрапив наприкінці 1942 року в офіцерському званні… Вижив і вийшов переможцем в запеклих боях, під час яких, за фронтовим календарем «термін життя піхотного взводного» дорівнював максимум тиждень.

…Брав участь у визволенні Києва. За спогадами Володимира Наумовича їхня стрілецька рота, у складі полку, близько тижня вела виснажливі бої на своїй невеличкій, але також важливій, ділянці фронту. Німці чинили відчайдушний опір, постійно контратакували бійців, які, після форсування Дніпра, вгризлися в землю….Нагородою стала перемога. Рідна столиця зустріла киянина Володимира Шермана…зруйнованими вулицями, вогнищами пожеж. Адже він увійшов до визволенного міста в складі передових підрозділів. Згодом, 13 листопада 1943 року Володимир Наумович отримав поранення. Після одужання, як і раніше – служив у піхоті. В армійських лавах був до 1955 року. У 2005 році, Указом Президента України, отримав чергове військове звання підполковника. Нагороджений багатьма орденами і медалями.

Разом із іншими ветеранами-дніпровчанами із числа учасників оборони, визволителів міста, Володимир Шерман візьме участь у святковій зустрічі з керівництвом КМДА, що відбудеться четвертого листопада.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв’язків із громадськістю.

Перейти до спискуВерсiя для друку