Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Дніпровський район долучився до загальнонаціональної інформаційної кампанії з нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми

Опубліковано 30 липня 2018 року о 14:31
фото

Сьогодні в рамках проведення в м. Києві соціально-інформаційної акції «#протиДій торгівлі людьми» до Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми у Дніпровському районі, біля станції метро «Дарниця», в парку вздовж вул. А. Малишка в районі закладу швидкого харчування "МакДональдз" відбувається низка відповідних заходів.

Акція проводиться під патронатом Міністерства соціальної політики України, Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у співпраці з Київським міським  центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадською організацією «Фундація «Гармонізоване суспільство», Міжнародною організацією з міграції, МГО "Кампанія А-21", Національною організацією скаутів України, благодійного фонду «Здорове дитинство без меж», відділом ювенальної превенції  управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у м. Києві, за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні та Уряду Канади з метою привернення уваги до проблеми торгівлі  людьми, так званого, сучасного рабства, та об’єднання зусиль для подолання цього негативного явища, надання підтримки і  допомоги постраждалим та профілактичної роботи.

Під час акції провели пізнавальні ігри для дітей та підлітків з питань обізнаності щодо прав, обов’язків та безпечної поведінки, розповсюдження інформаційних матеріалів з питань попередження та протидії торгівлі людьми, консультування фахівцями (експертами) у сфері протидії торгівлі людьми пересічних громадян.

На майданчику проведення акції в Дніпровському районі громадянам надавали інформаційно-консультативні послуги щодо проблеми торгівлі людьми, експрес-опитування стовоно обізнаності про це негативне явище, а також працювали селфі-зони, де учасники заходу мали можливість підтримати інформаційну кампанію, виклавши своє фото у соціальних мережах.

Довідково.

Така інформаційна акція в місті Києві проводиться третій рік поспіль, що дає змогу підвищити рівень обізнаності мешканців столиці про таку проблему, як торгівля людьми. Зокрема, конфлікт на сході України, який підживлюється російською агресією, призвів до переселення близько двох мільйонів людей, і це населення особливо вразливе перед експлуатацією, також ураховуючи те, що 11.06.2017 громадяни України отримали можливість відвідувати країни ЄС без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу й багато хто шукає можливості заробітку закордоном, підвищення рівня обізнаності громадян щодо потрапляння в ситуацію торгівлі людьми набуває ще більшої потреби, ніж будь-коли.

Усе це говорить про те, що реалізація державної політики у сфері протидії торгівлі людьми, дотримання норм міжнародного права є досить актуальними для України, а консолідація зусиль влади усіх рівнів, громадського сектору та міжнародної спільноти з цього питання є запорукою європейської інтеграції України.

Реалізація особистих прав людини, гарантування права на життя і здоров’я, на вільний особистий розвиток є одними з головних завдань правової соціальної держави, якою проголошена Україна.

Боротьба з торгівлею людьми є одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини. Верховна Рада України 20 вересня 2011 року ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми», в якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми. Торгівля людьми карається законом України за статтею 149 Кримінального кодексу України.

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

За оцінками МОМ, Агентства ООН з питань міграції, з 1991 року від торгівлі людьми постраждали понад 230 000 українців.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від  якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують. 

Відповідно до законодавства, торгівля людьми - здійснення незаконної угоди, об'єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Метою торгівлі людьми може бути:

  • трудова експлуатація;
  • сексуальна експлуатація, використання у проституції та порнобізнесі;
  • примусове жебрацтво;
  • примусове втягнення у злочинну діяльність;
  • примусове вилучення органів;
  • продаж дитини;
  • сурогатне материнство.

Міністерство соціальної політики визначено національним координатором у сфері протидії торгівлі людьми, та, відповідно до своїх повноважень, здійснює координацію діяльності органів виконавчої влади, проводить інформаційно – просвітницькій акції, забезпечує встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми та надання допомоги таким особам.

Протягом І півріччя 2018 року Мінсоцполітики встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 112 громадянам України. У порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, такий статус встановлено лише 102 особам.

Протягом І півріччя 2018 року Мінсоцполітики виявлено більше осіб, які постраждали від сексуальної експлуатації  (51 особа), порівняно з 2017 роком – 46 осіб.

Основними країнами призначення громадян України є Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо.

Національна поліція України відповідно до своїх повноважень та діючого законодавства здійснює заходи, що в рамках протидії торгівлі людьми, спрямовані на виявлення злочину торгівлі людьми, у тому числі незакінченого (готування до злочину), осіб, які від цього постраждали, встановлює фізичних/юридичних осіб - торгівців людьми та притягнення їх до відповідальності.

За 6 місяців 2018 року, підрозділами Національної поліції України виявлено 186 фактів, відомості про які внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками ст. 149 КК України, що на 29% більше ніж за аналогічний період 2017 року (144 факти).

За вказані кримінальні правопорушення оголошено 122 підозри у вчиненні злочину 66 особам, з яких 27 заарештовані.

Крім цього, досудове розслідування закінчено за 100 кримінальними провадженнями, обвинувальні акти по яким скеровано до суду.

У ході документування зазначених злочинів, за 5 місяців поточного року установлено та надано допомогу 140 потерпілим від торгівлі людьми, з яких 85 жінкам, у тому числі 5 неповнолітнім та 7 малолітнім дітям.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами msp.gov.ua

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux