КМДА Київська міська державна адміністрація


10 серпня 2018

Увага: платні пляжі – поза законом!

Увага: платні пляжі – поза законом!

КП «Плесо» змушене провести роз’яснювальну роботу серед киян, які останнім часом часто запитують про те, чи є відвідування київських пляжів платним.

Щодо платного входу на пляж

Відповідно до чинного законодавства України стягувати плату за вхід до пляжу – протизаконно. Водним кодексом України (далі – ВКУ) визначено два види водокористування: загальне та спеціальне.

Відповідно до статті 47 ВКУ, загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об’єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

Купання на пляжах є реалізацією громадянами права загального користування і не може бути платним. Обмеження (заборона) загального користування допускається локально лише з метою охорони життя і здоров’я громадян, охорони навколишнього природного середовища та з інших передбачених законодавством підстав і проводиться у затвердженому законодавством порядку.

Повноваження встановлювати такі заборони мають лише органи влади та місцевого самоврядування, перелік яких визначено законодавством.

Спеціальне водокористування — це забір води з водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Згідно із статтями 48 та 49 ВКУ, спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб.

На відміну від загального, спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу державних органів.

Вхід до усіх офіційних муніципальних пляжів Києва є абсолютно вільним. Будь-які «приватні платні VIP-пляжі» з обмеженим і платним входом є протизаконним явищем, що потребує втручання правоохоронних органів. Тому якщо на певній локації обмежують вхід на пляж та вимагають плату, громадянин має право відразу викликати поліцію.

Щодо платних сервісів на пляжі

На території пляжу організовано муніципальний сервіс та можуть надаватися платні послуги приватних підприємців.

Серед муніципальних сервісів на пляжі: чергування рятувальників, робота медпункту, душові та питна вода (фонтанчики) і громадська вбиральня. Муніципальний сервіс є безкоштовним, оскільки весь комплекс підготовчих заходів перед літнім сезоном та утримання пляжної інфраструктури здійснюється за бюджетні кошти.

Платні послуги в межах пляжу (наприклад, оренда тапчанів, сезонна торгівля продуктами харчування) надаються виключно тими приватними підприємцями, які оформили свою діяльність відповідно до чинного законодавства і мають із муніципалітетом договірні відносини, що дає їм право легально реалізувати товари та послуги на міських територіях.

Будь-яке нав’язування таких товарів та послуг є неприпустимим. Робота торгових точок, які розгортають комерційну діяльність без законних підстав, припиняється із залученням правоохоронних органів.

За інформацією pleso.org



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.