Головна  →  Новини  →  11 вересня 2018

ВІЛ: шляхи передачі, симптоми, профілактика, діагностика із допомогою швидких тестів, лікування

ВІЛ: шляхи передачі, симптоми, профілактика, діагностика із допомогою швидких тестів, лікування

Що таке ВІЛ?

ВІЛ - вірус імунодефіциту людини. Він впливає на імунну систему, зокрема, на Т-клітини або CD4-клітини, які ведуть боротьбу з інфекціями, що потрапляють в організм людини. Простіше кажучи, вірус знищує Т-клітини, у результаті чого імунна система людини, інфікованої ВІЛ, при відсутності лікування, не в змозі боротися із хворобами та інфекціями.

Як передається ВІЛ?

ВІЛ передається через такі біологічні рідини:

  • Кров
  • Сперма
  • Грудне молоко
  • Вагінальні та анальні виділення
  • Якщо Ви споживаєте наркотики шляхом ін’єкцій, ВІЛ може передаватися у випадку контакту Вашої крові з кров’ю іншої людини через спільне використання шприців чи голок.
  • ВІЛ може передаватися від матері до дитини під час вагітності або через грудне молоко.
  • У поодиноких випадках, медичні працівники, працівники поліції та рятівної служби можуть мати ризик інфікування при контакті з кров’ю людини, інфікованої ВІЛ.
  • Завдяки ефективному скринінгу, інфікування ВІЛ під час переливання крові або донорстві органів трапляється надзвичайно рідко.

Cимптоми

У багатьох ВІЛ-інфікованих людей захворювання протікає безсимптомно аж до пізніх його стадій. Насправді, вірус може жити у Вашому організмі впродовж 10 років і більше, не викликаючи жодних очевидних проявів. Надмірна втома, діарея, нудота, блювання, лихоманка та виснаження можуть бути серед симптомів, які хворі мають на пізніх стадіях захворювання. Ці симптоми зазвичай викликані іншими інфекціями, із якими ослаблена ВІЛ інфекцією, імунна система хворого не може боротися.

Протягом перших 2-х тижнів - 30 днів після зараження, дехто може відчувати гострі симптоми, схожі на симптоми грипу.

Важливо пам’ятати, що не кожна ВІЛ - інфікована людина відчуває ці симптоми.

Як запобігти інфікуванню ВІЛ?

- Використовуйте презервативи: Якщо ви сексуально активна людина, завжди використовуйте презерватив під час вагінального та/або анального сексу. Презервативи є абсолютно ефективними для запобігання передачі ВІЛ.

- Використовуйте чисті шприци: Якщо ви вводите наркотики ін’єкційним шляхом, використовуйте новий стерильний інструментарій.

- Знання ВІЛ-статусу Вашого партнера дозволить Вам своєчасно прийняти рішення для запобігання передачі ВІЛ. Близько 50% інфікованих людей в Україні не знають свого ВІЛ -статусу

- Пройдіть тест на ВІЛ разом із Вашим партнером.

- Пройдіть тест на інші ЗПСШ: Наявність захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), таких як хламідіоз, герпес, гонорея або сифіліс, збільшує ризик зараження ВІЛ.  

- Утримуйтесь від випадкових сексуальних контактів та/або зменште кількість сексуальних партнерів: Якщо у вас буде менше сексуальних партнерів, ризик зараження ВІЛ-інфекцією або іншими ЗПСШ буде нижчим.

Діагностика ВІЛ методом швидкого тестування.

На початку 2017 року у Києві запрацювала Міська цільова програма протидії епідемії ВІЛ-інфекції, розрахована на 2017-2021 роки, затверджена Київською міською радою 8 грудня 2016 року, (Київ увійшов до переліку міст, які реалізують міжнародну стратегію Фаст Трек по боротьбі з ВІЛ).

Завданням цього величезного проекту є подолання епідемії ВІЛ/СНІД у місті Києві.

Основним методом виявлення інфікування ВІЛ є перевірка швидкими тестами наявності антитіл до вірусу за допомогою методу ЕІА та наступною перевіркою Вестерн Блотом.

Швидкий Тест для Визначення Антитіл до ВІЛ 1/2 - це простий, якісний тест для визначення антитіл у цільній крові, сироватці або плазмі людини. Тест базується на імунохроматографії та дозволяє отримувати результати за 15 хв.

Пройти швидке тестування у Дніпровському районі міста Києва можна у дільничого терапевта, лікаря загальної практики/сімейної медицини у закладах охорони здоров’я за місцем проживання та у лікарів - інфекціоністів КНП «КДЦ Дніпровського району міста Києва» та його філій за адресами: вул. Шептицького, 5; вул. Петра Запорожця, 26; вул. Ентузіастів, 49 та вул. Рогозівська, 6; у жіночій консультації - вул. Павла Тичини, 22

Якщо Ви ВІЛ-позитивні?

Хоча ВІЛ-інфекція і є серйозним захворюванням, важливо пам’ятати, що вона цілком піддається лікуванню. Багато людей, що живуть із ВІЛ, проживають довге, активне і продуктивне життя. ВІЛ більше не є “смертним вироком”.

У 1995 році з’явилися ліки, із допомогою яких проводиться антиретровірусна терапія (АРТ), що ефективно бореться із цією хворобою. Власне, ця терапія є настільки ефективною, що в організмі людей, які регулярно та систематично приймають ліки, концентрація вірусу настільки незначна, що її навіть неможливо виявити.

Якщо у вас ВІЛ-позитивний статус, Ви можете отримати потрібну медичну та психологічну допомогу.

Лікування ВІЛ-інфекції в Україні є безкоштовним та надається у закладах охорони здоров’я в кожному із регіонів України.

Антиретровірусна терапія у Дніпровському районі міста Києва надається у закладах охорони здоров’я за адресами: вул. Шептицького, 5; вул. Ентузіастів, 49 та вул. Рогозівська,6.

За інформацією Центру здоров’я Дніпровського району міста Києва

Перейти до спискуВерсiя для друку