КМДА Київська міська державна адміністрація


3 жовтня 2018

Завдяки міській програмі співфінансування та "теплим кредитам" ОСББ «Гашека 18» зменшило платежі за тепло більш як утричі

Завдяки міській програмі співфінансування та "теплим кредитам" ОСББ «Гашека 18» зменшило платежі за тепло більш як утричі

2 жовтня відбулася зустріч щодо надання об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) можливості  скористатися програмами підтримки з впровадження енергоефективних заходів. До зустрічі біля енергоефективного ОСББ «Гашека 18» (бульв. Я. Гашека, 18) долучилися Держсекретар Швейцарії з питань економіки Марі-Габріель Інайхен-Фляйш, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, очільник Дніпровського району Петро Онофрійчук, начальник районного Управління житлово-комунального господарства Надія Косар, керівництво ОСББ «Гашека 18», представники «Укргазбанку» та громадськість.

«Завдяки спільній роботі, лідерству в будинку, об’єднанню мешканців, участі у  муніципальній програмі 70/30, залученню державної програми «теплі кредити» в ОСББ «Гашека 18» вдалося зробити абсолютно матеріалізовані і відчутні результати. Тільки за один опалювальний сезон, за рахунок впроваджених енергоефективних заходів, цей будинок економить біля 770 тисяч гривень. Тут вчетверо зменшена плата за опалення  — замість 32 грн за 1 м кв (за прайсом), сплачується  8 грн за 1 м кв. Цікавий і важливий момент: в цьому будинку проживає тільки 2 сім’ї, які отримують субсидії. Це означає, що економія дала такий ефект, коли у людей немає потреби звертатися за соціальною допомогою до держави, а самостійно сплачувати нараховану суму за комунальні послуги. І це один із головних результатів, який очікує держава від реформи енергоефективності», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, держава і надалі буде підтримувати ОСББ, зокрема через запуск Фонду енергоефективності, фінансування якого відбувається за рахунок Мультидонорського фонду, створеного Євросоюзом та Урядом Німеччини. До роботи Фонду залучено й IFC (Міжнародна фінансова корпорація). Також з держбюджету на Фонд виділено — 1 млрд 600 млн грн.

«Уряд Швейцарської Конфедерації дуже радий допомагати Україні в підвищенні її енергоефективності, зокрема шляхом фінансової підтримки проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України». За 6 років спільних зусиль разом з Українським урядом, IFC та іншими міжнародними донорами було створено законодавчу базу для роботи ефективного власника багатоквартирних будинків в Україні – об’єднань співвласників; впроваджено механізм, що забезпечив доступ до фінансування для енергомодернізації багатоквартирних будинків; та була надана підтримка ОСББ у здобутті необхідних знань та навичок. Тож, ми вітаємо досвід українських ОСББ, які, використовуючи створені механізми, доводять, що інвестування в енергоефективність призводить до покращення умов життя та зниження рахунків за житлово-комунальні послуги. Це також створює попит на енергоефективні товари та послуги, що є чудовою можливістю для малих та середніх підприємств», — зазначила Держсекретар Марі-Габріель Інайхен-Фляйш.

«Міська програма співфінансування «70/30» не припиняє роботу. За три роки більше 200 будинків отримали допомогу від міста на проведення енергоефективних заходів: місто оплачує 70% робіт, мешканці збирають 30%. За ці роки кияни інвестували в енергоефективність своїх домівок більше 55 млн грн. У результаті – мають не лише більш комфортні умови проживання, а також суттєву економію на комунальних платежах», – заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Він також зазначив, що міська програма може поєднуватися із Урядовою програмою «теплих кредитів» Держенергоефективності, що ще знижує частку коштів, яку мають зібрати мешканці. Адже держава компенсує 40% від суми кредиту для ОСББ та ЖБК на проведення енергоефективних заходів.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та old.kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.