Головна  →  Новини  →  8 жовтня 2018

11 жовтня - Всесвітній день зору. Лікувальна гімнастика для профілактики захворювань органів зору

11 жовтня - Всесвітній день зору. Лікувальна гімнастика для профілактики захворювань органів зору

Цей день відзначають з метою привернення уваги громадськості до проблеми сліпоти, порушення зору і реабілітації людей із порушеннями зору.

Він є, також, основною подією глобальної ініціативи із профілактики сліпоти «Бачення 2020: право на зір», створеної Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міжнародним агентством із профілактики сліпоти.

Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію сітківки, помутніння рогівки, діабетичну ретинопатію, трахому і захворювання очей у дітей (наприклад, викликані дефіцитом вітаміну обізнаності населення щодо профілактики розвитку короткозорості – основні причини такої ситуації.

Інтенсивне формування органів зору у дитини відбувається у перші 5 років життя. Більшість дітей народжується із укороченими очними яблуками. Це проявляється дитячою далекозорістю і зазвичай проходить до 6-ти років. Ріст очних яблук триває до 14-15 років.

Очі дітей і підлітків дуже вразливі до підвищених навантажень і недотримання гігієни, тому існує підвищений ризик розвитку порушень зору.

Найпоширеніші порушення зору у дітей – короткозорість, спазм акомодації, далекозорість, косоокість, астигматизм, амбліопія. Їх причини можуть бути як вродженими, так і набутими.

Короткозорість може бути і вродженою, але частіше це набуте захворювання. Інтенсивне тривале навантаження на очі (комп’ютерні ігри, перегляд телевізора, читання, письмо) порушує кровопостачання в очних яблуках, що призводить до їх розтягування. Це проявляється погіршенням зору вдалину. Зір поліпшується при натисканні на очне яблуко або при примружені.

Спазм аккомадації (помилкова короткозорість) являє собою надмірне напруження м’язів навколо ока, яке зберігається, навіть коли око цього не потребує. Це порушення виявляється зниженням гостроти зору вдалину, болем в очах, скронях і області чола, швидким стомлюванням при виконанні зорової роботи зблизька. Без лікування спазм акомодації із часом може перейти в короткозорість.

Далекозорість у дітей найчастіше – вроджена проблема, обумовлена анатомічними порушеннями у будові ока. Більшість новонароджених має слабку або середню ступінь далекозорості. У міру росту дитини, зір наближається до нормального. Але у деяких дітей  із часом ситуація не поліпшується. Ознаки далекозорості – прагнення відсунути книгу під час читання, зниження зору вдалину, почервоніння очей і біль під час виконання зорової роботи, швидка стомлюваність очей.

Косоокість. Зовні косоокість проявляється відхиленням ока вправо або вліво (рідше – вгору або вниз). Часто є симптомом інших очних захворювань у дитини, зазвичай спадкових.

Астигматизм у дітей найчастіше вроджене явище. Порушення зору обумовлено зазвичай неправильністю кривизни рогівки. Астигматизм проявляється зниженням зору вдалину і зблизька, швидкою стомлюваністю очей, хворобливими відчуттями при роботі на близькій відстані.

Амбліопія («ліниве око»). При амбліопії зорові образи, отримані від кожного з очей, відрізняються. Тому мозок не може з’єднати картинку в одне ціле. Появу цього захворювання пов’язують із порушенням рефракції (далекозорість, короткозорість, астигматизм) або із відсутністю доступу світла до сітківки (катаракта, помутніння склоподібного тіла). В результаті одне око стає ведучим, а друге поступово «вимикається». До симптомів амбліопії у дітей належать головний біль, дискомфорт в очах, швидка стомлюваність очей. Координація рухів порушена, дитина незграбна. При читанні одне око відхиляється.

Маленька дитина не може зрозуміти, що її очі бачать неоднаково. Старші діти повідомляють, що з одного боку бачать гірше. Щоб зберегти зір «ледачого ока», амбліопію необхідно коригувати у ранньому віці.

Як розпізнати порушення зору у дітей?

Загальні ознаки захворювань очей у дітей наступні:

  • Дитина швидко втомлюється під час занять, що вимагають зорових навантажень, скаржиться на головний біль, тре очі під час читання.
  • Очі дитини часто виглядають почервонілими.
  • Дитина занадто близько підносить до обличчя іграшку або книгу, нахиляє голову при спробі щось розглянути; або навпаки – відсуває предмет подалі.
  • Очі дитини дивляться у різних напрямках (цей симптом може бути слабко вираженим або проявлятися у моменти перевтоми і стресу)
  • Дитина примружує очі, закриває одне око або часто моргає, щоб розглянути дрібні деталі предметів.
  • Прагне сісти ближче до телевізора, нахиляється вперед під час гри за комп’ютером.
  • У дитини є проблеми із переміщенням у просторі (вона ударяється об  предмети, впускає речі на підлогу)

У таких випадках слід обов’язково звернутися до дитячого офтальмолога. Сучасна апаратура, що використовує комп’ютерні програми, допомагає відновлювати акомодаційну спроможність очей, збільшувати гостроту зору і зменшувати прогресування вад зору.

Профілактика короткозорості:

  • Працювати із комп’ютером дозволяється: дітям 6 -7 років – 15-20 хвилин; середнього та старшого шкільного віку – 45-60 хвилин у день. Відстань від монітора – 50-60 см.
  • У перерві між заняттями з навантаженням на зір, діти повинні виконувати вправи для очей: водити очима вверх - вниз, вправо - вліво; дивитися на палець на витягнутій руці, потім -вдалину (2 - 3 хвилини), або просто закрити очі та відпочити.
  • Робочий стіл школяра повинен мати достатнє освітлення зліва, відстань від книги до очей –30 см.
  • Повноцінне харчування, заняття фізкультурою та спортом сприяють зміцненню організму та уповільненню прогресування короткозорості.

Далекозорість ( гіперметропія) та астигматизм потребують своєчасного виявлення і корекції окулярами. Коли це не дає бажаної гостроти зору, дитина потребує лікування рефракційної амбліопії у спеціалізованих медичних установах.

Величезну занепокоєність викликають діти із косоокістю. Адже це не тільки косметичний дефект, а й значне зниження зору, особливо на оці, яке частіше косить. Косоокість, яка виникає на одному оці в ранньому віці, приводить до різкого зниження зору – до 2-3% від умовних 100%. Ймовірним наслідком може стати значне обмеження у майбутньому виборі професії та навіть інвалідність за зором. Крім вродженої, зустрічається також набута косоокість, яка виникає у 2 - 3 роки і потребує або оперативного втручання, або виправлення окулярами.

Придивіться уважно до свого малюка! Якщо Ви виявили нерівне положення очей на першому році життя або Ваша дитина навіть в окулярах косить, – бийте тривогу і звертайтеся до фахівця.

Лікувальна гімнастика для профілактики та лікування захворювань органів зору:

Вправа №1: Легкі погладжування пальцями по надбрівним поверхням, починаючи від середини лоба у напрямку до скронь.
Вправа №2:  Погладжувати лоб від брів до лінії росту волосся.
Вправа №3:  Круговими рухами пальців погладжувати ділянки скронь  протягом 2-3 хвилин.
Вправа №4: Легко постукувати подушечками пальців по  поверхні чола протягом 2 хвилин.
Вправа №5: Сильно заплющити очі на кілька секунд, потім відкрити очі. Виконати вправу 8-10 разів для зміцнення м'язів верхніх і нижніх повік, нормалізації кровообігу і загального розслаблення очей.
Вправа №6: Слід швидко моргати очима протягом двох хвилин, що сприяє ефективному кровообігу в органах зору.
Вправа №7: Підійти до вікна і подивитися на вулицю крізь скло, потім перевести погляд на саме скло. Вправу виконати 10 разів.
Вправа №8:  Дивитися протягом декількох секунд прямо перед собою, потім поставити на деякій відстані  від очей вказівний палець і перевести погляд на нього, після чого опустити очі вниз. Повторити таку вправу 15 разів, що допоможе швидко зняти  втому очей, а також полегшити зорове навантаження.
Вправа №9:  Закрити очі, опустити при цьому повіки і масажувати їх круговими рухами подушечками пальців протягом хвилини. Така вправа значно покращує кровообіг і зміцнює зорові м'язи.
Вправа №10: Подушечками пальців легенько натиснути на верхні повіки, потім повільно відпустити. Повторити вправу 5-7 разів для кращої циркуляції очної рідини.
Вправа №11: Подивитися вліво, затримавши погляд на кілька секунд, потім вправо. Вправу виконати 10 разів.
Вправа №12: Обертати очима по колу спочатку в одну сторону, потім у іншу.
Така лікувальна гімнастика особливо корисна для профілактики та лікування глаукоми тому, що швидко  знімає підвищену напругу очей.
Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Центру здоров’я Дніпровського району міста Києва, МОЗ України та порталу UKRHEALTH

Перейти до спискуВерсiя для друку