КМДА Київська міська державна адміністрація


25 жовтня 2018

Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України відзначив своє 60-річчя

Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України відзначив своє 60-річчя

Сьогодні, 25 жовтня, в приміщені Інституту хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України /ІХВС/ (Харківське шосе, 48) відзначили 60-річчя від дня заснування. Урочисто привітати співробітників інституту завітали заступник голови Дніпровської райдержадміністрації - Алла Загородня, директор Інституту хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України, доктор хімічних наук - Олександр Бровко, віце-президент Національної академії наук України, доктор хімічних наук - В’ячеслав Кошечко, начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Дніпровської РДА - Григорій Лобач, голова Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій Дніпровського району м. Києва, директор державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Еластик» - Всеволод Яременко, наукові співробітники ІХВС.

«Щиро вітаю колектив з 60-річчям з дня заснування Інституту хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України. Протягом багатьох років наукові співробітники Інституту разом з Київською міською та Дніпровською районною державними адміністраціями тісно співпрацюють над впровадженням наукових розробок у виробництво на підприємствах. Інститут бере активну участь у щорічних виставках-презентаціях промислової продукції та наукових розробок «Зроблено в Києві». Бажаю кожному з вас широких і щасливих доріг, оптимізму і віри, здоров’я та вдачі. Зичу благополуччя, амбітних планів, реалізуючи які Інститут хімії високомолекулярних сполук напише багато нових сторінок своєї історії» - привітала присутніх Алла Загородня.

Кращих науковців Інституту Подякою Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації за значний особистий внесок у розбудову інституту, впровадження наукових розробок у виробництво та їх пропаганду, а також з нагоди 60-річчя Інституту хімії високомолекулярних сполук НАН України нагородила Алла Вікторівна.

Довідково.

Інститут хімії високомолекулярних сполук НАН України (до 1963 р. - Інститут хімії полімерів і мономерів) - провідна науково-дослідна установа нашої країни в галузі високомолекулярних сполук, що розташована у Дніпровському районі міста Києва.

В інституті працюють 16 докторів та 64 кандидатів наук.

Інститут є передовим центром полімерної науки, досягнення якого одержали міжнародне визнання. Наукові дослідження інституту виставлені у понад 7000 наукових публікаціях, 80 монографіях, практично спрямовані розробки захищені більш як 1800 авторськими свідоцтвами та патентами, значна частина яких впроваджена у виробництво.

Серед відомих розробок, впроваджених у виробництво, клейові матеріали типу «Стик», «Спрут», які були використані при будівництві космічного комплекса «Буран-Енергія», ремонту діючих нафто- та газопроводів, виготовленні сонячних батарей космічних апаратів; гідроізоляційні полімерні матеріали, які були використані для закріплення ґрунтів і гідроізоляції при будівництві на шахтах Донбасу, об’єктах «Укренерго» та ін.; полімерні змащувально-охолоджуючі рідини на водній основі для механічної, лезової та деформаційної обробки металів, які широко впроваджені на багатьох потужних виробництвах країни, зокрема на Новокраматорському машинобудівному заводі, ВАТ «Київський механічний завод «Магістраль» (м. Київ), ОАО «Автодеталь» (м. Чернігів), ВАТ «Мелком» (м. Мелітополь), ВАТ «Гідросила» (м. Кропивницький) та ін.; полімерні матеріали медичного призначення, зокрема клей «Левкін», який зареєстрований в Україні та дозволений для застосування в медичній практиці.

Протягом багатьох років Інститут в рамках співпраці Національної академії наук України і Київської міської державної адміністрації працює над впровадженням наукових розробок у виробництво на підприємствах міста Києва і сферу міського комунального господарства.

Спрівробітники Інституту хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України брали участь в роботах по герметизації "саркофагу" при ліквідації на Чорнобильській АЕС.

Серед них: унікальні гідроізоляційні полімерні матеріали та технологія їх використання для гідроізоляції підземних переходів, станцій і тунелів Київського метрополітену; при реконструкції громадсько-культурного центру на Майдані Незалежності та ін.; полімерні композиції та технології механіко-хімічної обробки гільз циліндрів двигунів внутрішнього згорання та полімерні змащуючо-охолоджуючі рідини для механічної обробки металів, які були впроваджені на підприємстві «Київтрактородеталь», на ВАТ «Київський механічний завод «Магістраль» та інших підприємствах міста Києва; полімерні композиції для антикорозійного захисту очисних споруд; клейові матеріали різного призначення та інше.

В Інституті хімії високомолекулярних сполук Національної академії наук України працює 8 відділів:

  • відділ хімії гетероланцюгових полімерів і взаємопроникних полімерних сіток;
  • відділ фізикохімії полімерів;
  • відділ модифікації полімерів;
  • відділ полімерів медичного призначення;
  • відділ полімерних композитів;
  • відділ хімії олігомерів і сітчастих полімерів;
  • відділ фізики полімерів;
  • лабораторія термостійких полімерів та нанокомпозитів.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Дніпровської РДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.