Головна  →  Новини  →  24 листопада 2018

«Україна пам’ятає – світ визнає!»

«Україна пам’ятає – світ визнає!»

Сьогодні Україна вшановує жертв голодоморів, які сталися за радянської влади у 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках. Цього дня країна і увесь світ згадує про мільйони невинно закатованих голодом українців.

Жалобні заходи з нагоди 85-х роковин Голодомору та вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу за участю Президента України, представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадськості, духовенства та іноземних гостей відбулися сьогодні на території Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» (вул. Лаврська, 3).

Під час участі у церемонії вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років та вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу Президент Петро Порошенко заявив, що історична відповідальність за Голодомор лежить на Російській Федерації як правонаступниці СРСР, і той злочин не має терміну давності. Також Президент України закликав український Парламент завершити процес декомунізації в Україні і наголосив на тому, що Україна не відступить від стратегії інтеграції до ЄС та НАТО.

Представники Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації також долучились до вшанування пам'яті жертв голодоморів, запалили свічки, приєднавшись до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Довідково.

Всесоюзна комуністична партія (більшовиків) та уряд СРСР у 1932-1933 роках організували штучний голод на території Української РСР та Кубані. Щоб унеможливити супротив українців становленню й утвердженню комуністичного тоталітарного режиму восени 1932 року комуністи розпочали спеціальну каральну операцію – масовий штучний голод. Унаслідок умисного утворення умов, несумісних із життям, за кілька місяців у 1932-1933 роках в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв.

Традиційно, в четверту суботу листопада, о 16:00, пам’ять про понад 7 мільйонів українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міста, біля пам’ятників жертвам Голодомору, в храмах та в Залі пам’яті Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» у Києві. Традицію запалювати свічки у вікні своїх будинків, так звану акцію «Свічка у вікні», у 2003 році запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс: «Навіть сім десятиліть опісля свічка, що мерехтить у вікні, видається мені гідною відповіддю».

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за інформацією president.gov.ua та kyivcity.gov.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку