Головна  →  Новини  →  1 листопада 2013

До 69-ї річниці визволення України та 70-ї річниці визволення Києва від фашистських загарбників. Аполлінарій Вронський: «Початок війни був страшний. Ніхто нікого нічого не навчав…»


У 1941 році йому, вихованцю дитячого будинку імені Паризької комуни, виповнилося сімнадцять. Війна… Аполлінарій Степанович згадує: «Під час оборони сформували саперну частину в Олександрії. У ній служив і я. Нам видали саперні лопатки, гвинтівки і, звичайно, міни… Відправили нас під Київ. Початок війни був страшний. Ніхто нікого нічого не навчав».

Починав війну рядовим сапером, а згодом став танкістом. Пройшов шлях від рядового до полковника. Командував танком, потім самохідним танковим взводом СУ 100, був начштабу батальйону. Пройшов дорогами війни – Київ, Сталінград, Варшава, Прага. Брав участь у Берлінській операції. Нагороджений орденами Червоної Зірки, Великої Вітчизняної війни і 15-ю медалями, серед яких є й медаль «За визволення Києва». Закінчив війну у 23 роки з контузією та пораненнями, тому тривалий час лікувався в шпиталі. …Мешкає в Дніпровському районі столиці.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв’язків із громадськістю.

Перейти до спискуВерсiя для друку