КМДА Київська міська державна адміністрація


14 грудня 2018

В Дніпровському районі вшанували ліквідаторів Чорнобильської АЕС

В Дніпровському районі вшанували ліквідаторів Чорнобильської АЕС

Щороку 14 грудня в Україні відзначається «День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС». Це визначено Указом Президентом України № 945/2006 року від 10 листопада 2006 року. 
Сьогодні, вшановуючи пам'ять героїв-ліквідаторів, в.о. голови Дніпровської райдержадміністрації Віктор Сушінець, заступник голови Дніпровської РДА Алла Загородня, керівники відділів та управлінь Дніпровської райдержадміністрації поклали квіти до Меморіального кургану героям Чорнобиля на території церкви Святого Архангела Михаїла та пам’ятного знаку "Воїнам Чорнобиля", що на проспекті Миру в Дніпровському районі столиці.

Разом з керівництвом району у церемонії взяли участь ліквідатори аварії на ЧАЕС, родичі загиблих героїв Чорнобиля, представники духовенства та громадськості.

Довідково.

За офіційною статистикою, 1986 року надмірного опромінення зазнали близько 70 тисяч військовослужбовців, а у 1986–1990 роках - майже 240 тисяч. Загальна кількість ліквідаторів (включаючи наступні роки) склала близько 600 000.

30 листопада 1986 було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим енергоблоком, а через два тижні, 14 грудня, головна газета КПРС «Правда» та інші центральні видання СРСР опублікували повідомлення про те, що державною комісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд четвертого енергоблоку ЧАЕС. Саме дата публікації цього повідомлення, після прочитання якого країна змогла зітхнути спокійно, і стала «Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС».

26 квітня 2012 року почалися роботи зі зведення нового саркофага. Нове укриття шириною 150 і 260 метрів має висоту 105 метрів. 29 листопада 2016 року було завершено насування арки, яка накриває четвертий енергоблок. Будівництво нового саркофагу, який розрахований на 100 років, тривало 4 роки і коштувало 1,5 млрд євро.

Сьогодні на території Дніпровського району проживає 8074 громадян, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, з них:

  • 1 407 осіб - постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії,
  • 3 180 - учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ІІ категорії,
  • 696 - потерпілих від Чорнобильської катастрофи ІІ категорії,
  • 774 - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ІІІ категорії,
  • 366 - потерпілих від Чорнобильської катастрофи ІІІ категорії,
  • 216 - потерпілих від Чорнобильської катастрофи ІV категорії,
  • 39 - потерпілих від Чорнобильської катастрофи серії Г.

Також в районі проживають 793 дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи, 557 дружин (чоловіків), опікунів дітей померлого громадянина із числа ліквідаторів (потерпілих) І категорії (категорії ІІ або категорії ІІІ), смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою та 46 учасників ліквідації інших ядерних аварій (категорії І, ІІ, ІІІ).

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.