КМДА Київська міська державна адміністрація


18 січня 2019

Закон щодо протидії булінгу підписано Президентом України

Закон щодо протидії булінгу підписано Президентом України

18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла законопроект №8584, який визначає поняття булінгу і передбачає штрафи за нього. Документ підтримали 228 нардепів. 16 січня 2019 року Президент України Петро Порошенко підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)”.
Запобігання цькуванню в Україні вийшло на новий рівень.
Серед іншого, цей закон:

  • вперше визнає юридично поняття булінгу в українському законодавстві;
  • передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу;
  • запроваджує контроль директорів шкіл за виконанням заходів по протидії булінгу, розгляд заяв про випадки цькування від учнів та їх батьків.

Крім того, Закон передбачає, що вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи буде каратися штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин.
Знущання, вчинені повторно упродовж року після або групою осіб каратимуться штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин.
У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років, відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.
До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
Окремо передбачена відповідальність за приховування фактів булінгу.
Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки цькування серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.
Знайти закон можна за посиланням: w1.c1.rada.gov.ua

За інформацією pravo.minjust.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.