Головна  →  Новини  →  22 січня 2019

100-річчя проголошення Акту Злуки у Дніпровському районі

100-річчя проголошення Акту Злуки у Дніпровському районі

22 січня 2019 року вже 12 раз відбулася акція «Живий ланцюг єднання» на мосту Патона, що у Дніпровському районі столиці.

В заході взяли участь депутати Київської міської ради Вадим Васильчук та Валерій Гуманенко, представники Дніпровської райдержадміністрації та структурних підрозділів, представники ОСН «Дарницька площа», ОСН «Березняки-Тельбін», Громадської організації «Твердиня», «Ірида», Громадської ради при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації, студенти Київського державного коледжу туризму та готельного господарства, Київського механіко-технологічного коледжу, Вищого професійного училища № 25, Університетського коледжу університету ім. Б Гринченка, Центру по роботі з дітьми за місцем проживання та багато інших активних жителів району. В піднесеному настрої учасники акції з’єднали з лівого берега жовту частину прапора, а з правого синю, в єдиний жовто-блакитний прапор України. Символічно об'єднавши 30-метровим прапором два береги Дніпра, молодь взяла участь у конкурсі на креативний малюнок на обличчі.

Довідково:

Щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році відзначають День Соборності, свято встановлене у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР.

22 січня 1918 року Центральна Рада своїм четвертим універсалом проголосила Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. А рік потому, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки, яким під прапор єдиної держави об'єднувалися в одну соборну й демократичну державу два державних утворення - Українська Народна Республіка і Західноукраїнська Народна Республіка.
Акт Злуки більше носив декларативний характер, оскільки об'єднання українських територій у повному розумінні цього слова не відбулося. Але все ж таки об'єднання УНР і ЗУНР мало велике політичне та історичне значення для утворення Української держави.
У 1990 році напередодні річниці возз'єднання, 21 січня, між Києвом і Львовом десятки тисяч людей, тримаючись за руки, вишикувалися в "живий ланцюг". Деякі при цьому тримали в руках транспаранти, що пояснюють суть акції. У міру наближення до західних областей над "живим ланцюгом" все частіше розвівалися не визнані колишньою владою жовто-блакитні прапори. За офіційними даними Міністерства внутрішніх справ УРСР, в акції взяли участь майже 450 тис. осіб, за даними організаторів - близько мільйона. На мітингах, що проходили в містах, з'єднаних "живим ланцюгом", звучали заклики до незалежності. Акція стала демонстрацією єдності українського народу.
У 1999 році указом президента Леоніда Кучми 22 січня було офіційно встановлено Днем Соборності України.
30 грудня 2011-го президент Віктор Янукович заснував День Соборності та Свободи України, скасувавши указ Кучми про День Соборності та указ президента Віктора Ющенка від 2005 року, яким після помаранчевої революції 2004-го був заснований День Свободи.
13 листопада 2014 року президент Петро Порошенко скасував указ Януковича, розділивши День Соборності та Свободи на два свята: День Соборності (22 січня) і День Достоїнства і Свободи (відзначається 21 листопада).

З 2000 року щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж моста Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами Дніпра, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. Також у різних містах України влаштовують символічний живий ланцюг,  в знак поваги до цього свята.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю

Перейти до спискуВерсiя для друку