Головна  →  Новини  →  22 січня 2019

Представники Дніпровського району взяли участь у відзначенні Дня Соборності України на Софійській площі

Представники Дніпровського району взяли участь у відзначенні Дня Соборності України на Софійській площі

Сьогодні на Софійській площі тривають урочистості з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Тисячі киян зібралися на Софійській площі, прикрашеною державною символікою, щоб разом відзначити це свято. До урочистостей долучились і представники відділів та управлінь Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації на чолі з Петром Онофрійчуком, а також громадськість району. Сотні прапорів майоріли на Софійській площі. Зі сцени зачитали рядки з Акту та продемонстрували образи українських воїнів сто років тому, а також пролунав перший гімн України.

День Соборності України цього року проходить під гаслом «Разом з власної волі з 1919 року». Про це заявив Президент України Петро Порошено, виступаючи з вітальним словом на Софійській площі.

«Акт Злуки – це найвища точка української революції і визвольних змагань початку двадцятого століття. – зазначив він. - Українська революція продемонструвала наявний на той час колосальний державницький потенціал України. На жаль, шанс тоді було втрачено. Головна причина: тогочасним українським політикам забракло єдності. І не знайшлося тоді політиків, які могли б об’єднати народ для протистояння московській навалі.»

Глава держави зазначив, що тепер, коли Українї знову випав історичний шанс, необхідно берегти і зміцнювати єдність і соборність: «Усім повинно бути чітко зрозуміло - Україна є унітарною державою, з однією державною мовою, так написано в Конституції. Ніяких федерацій і спеціальних статусів. Єдина незалежна соборна Україна! ».

У День Соборності Президент звернувся до українців, що живуть на тимчасово окупованих територіях Криму, частині Луганської та Донецької областей: «Ми ніколи про вас не забуваємо. Кожен день працюємо, щоб наблизити день вашого звільнення від ворожого ярма», - підкреслив він.

Урочисту частину заходу завершив Гімн України, який заспівали й тисячі присутніх на Софійській площі українців.

Довідково.

Незалежність України від Австро-Угорської імперії була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року. Того ж дня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулось офіційне об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в одну державу.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку