КМДА Київська міська державна адміністрація


6 лютого 2019

Про безпеку дітей в соціальних мережах учням розповіли в освітніх закладах району

Про безпеку дітей в соціальних мережах учням розповіли в освітніх закладах району

5 лютого 140 країн світу, зокрема й Україна, відзначає День безпечного інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Відзначення цього дня запровадили у 2004 році мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю.

Сьогодні важко уявити життя без інтернету, тому батькам потрібно особливо турбуватися про безпеку своїх дітей в мережі, аби ті не стали жертвами кібербулінгу.

Цього дня в закладах освіти Дніпровського району провели тематичні заняття, лекції та семінари.

В Русанівському ліцеї (бул. І.Шамо, 17А) психолог провів заняття на тему безпеки підлітківта ризики в мережі Інтернет. Лікційний матеріал розроблено командою Уповноваженого Президента України з прав дитини, спільно з Департаментом кіберполіції м.Києва та ювенальною превенцією.

В гімназії №191 ім. П.Г. Тичини (вул. Івана Миколайчука, 9А) організували та провели флешмоб "Разом для найкращого Інтернету”, спрямований на основні правила безпечного Інтернет серфінгу.

До дня безпечного інтернету для учнів спеціалізованої школи №188 (вул. Будiвельникiв, 10) провели тематичні уроки за темою: "Захист дітей в мережі Інтернет". Крім того створили інформаційні буклети з порадами "Діти та підлітки онлайн".

Кібербулінг або інтернет-мобінг – це сучасна форма цькування, яка набирає все більших обертів. Зброєю булера стають соціальні мережі, форуми, чати, мобільні телефони тощо.

Незважаючи на свою новизну, кібербуліг швидко розвивається і набуває нових форм, наприклад:

  • тривале та навмисне залякування, що полягає у надсиланні дитині жорстоких або загрозливих повідомлень;
  • схилення до насильства, а іноді – самогубства;
  • кібершантаж;
  • публікація з аккаунту в соціальній мережі від імені дитини неприпустимого контенту з метою створення тривалого негативного «іміджу»;
  • створення несправжніх профілів;
  • цькування і «троллінг»;
  • викрадення онлайн ідентичності дитини та відтворення її профілів в соціальних мережах для оманливих цілей.

Такі речі можуть суттєво вплинути на психічний стан дитини. Як і у випадку зі звичайним булінгом, діти надають перевагу приховувати свої проблеми.

Кібербулінг є найнебезпечнішим видом булінгу, оскільки його дуже складно ідентифікувати, а відсутність часових і просторових обмежень ускладнює становище жертви.

Першочергове завдання батьків –  навчити свою дитину правильній поведінці в соціальних мережах. Дати їй усвідомити те, що не варто відповідати на повідомлення від незнайомців. А у разі виникнення проблеми – обов’язково поділитись з близькими. Щоб вберегти емоційний стан та щасливе дитинство вашої дитини – спілкуйтесь з нею. Тільки таким чином ви викличете справжню довіру і вбережете її від кіберзагроз.

Інформацію підготовлено відділо з питань інформаційної політики за матеріалами Управління освіти та pravo.minjust.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.