Головна  →  Новини  →  14 лютого 2019

В Дніпровському районі вшанували учасників бойових дій на території інших держав

В Дніпровському районі вшанували учасників бойових дій на території інших держав

30 років тому, 15 лютого 1989 року, останній військовослужбовець радянської армії покинув територію Демократичної Республіки Афганістан. Ця виснажлива і кровопролитна війна забрала життя десятків тисяч військових і сотень тисяч цивільних людей. Переживши її жахи, загибель своїх бойових товаришів, бачивши людське горе та руйнування, солдати і офіцери, які повернулися з Афганістану, як ніхто, усвідомили справжню ціну життя і миру.

Шануючи пам’ять про ці події, 13 лютого в Дитячій школі мистецтв № 6 ім. Г. Л. Жуковського (бульв. Верховної Ради, 15) провели урочистості присвячені вшануванню учасників бойових дій на території інших держав, на які запросили воїнів-інтернаціоналістів, їхні родини, учасників антитерористичної операції та громаду району. Щоб віддати заслужену шану ветеранам бойових дій, на захід завітали депутати Київради Олександр Міщенко та Олена Овраменко,  голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Петро Онофрійчук, голова правління спілки ветеранів Афганістану Сергій Тріскач, голова правління Київської міської спілки ветеранів Афганістану Микола Гончаренко, родини загиблих воїнів-інтернаціоналістів та мешканці району.

«Цього дня ми вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах, з глибокою шаною звертаємось до Всіх синів і дочок України, яким довелося брати участь у локальних війнах та у врегулюванні воєнних конфліктів за межами нашої держави. Ми віддаємо честь їхньому героїзму та звитязі, мужності та професіоналізму, захоплюємося кращими людськими якостями тих, хто пройшов крізь Афганістан та інші держави світу з миротворчою місією, не посоромивши своєї честі та гідності. Цього пам’ятного дня ми низько схиляємо голови перед нашими земляками – солдатами і офіцерами, і  збережемо вічну пам’ять про загиблих, яким не судилося повернутися додому», - звернувся Петро Онофрійчук.

Урочисту атмосферу заходу створювали виступи викладачів та учнів Дитячої школи мистецтв № 6 ім. Г. Жуковського: зразкового художнього колективу «Ансамбль танцю «Калинонька», народного художнього колективу викладачів «Святограй», ансамблю «Унісон», Театр естради та моди "Арт-мікс" Центру культури та мистецтв Дніпровського району міста Києва, а також виступами вокалістів Тетяни Харини, Катерини Маковської, Сергія Штефана та В’ячеслава Купрієнка.

Кожен вірш, пісня чи хореографічна композиція  були пронизані визнанням військового подвигу, вдячністю за гідне виконання своїх обов’язків та впевненістю в те, що час не зітре з пам’яті імена героїв, які "в гарячих точках" пізнали ціну життя, ціну справжньої чоловічої дружби, ціну взаємовиручки і підтримки, склали екзамен на зрілість, мужність і гідність.

 Довідково.

Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, 3340 днів. Загинуло 14427 осіб. Поранення і контузії отримали більше 53 тисяч чоловік. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160000 українців. З них поранення отримали більше 8000, з них 4687 повернулися додому інвалідами, 2 378 українців загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, 11 українців.

Запис концерту

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку