Головна  →  Новини  →  21 березня 2019

21 березня - Міжнародний день людини з синдромом Дауна

21 березня - Міжнародний день людини з синдромом Дауна

21 березня - Міжнародний день людини з синдромом Дауна. Це одне з найпоширеніших генетичних порушень, спричинене наявністю додаткової хромосоми у 21-й парі. Ця додаткова хромосома призводить до змін розвитку фізичного тіла. Тому діти з цією патологією, як ніхто потребують реабілітації.

Вперше рішення про проведення цього дня було прийняте за ініціативою Міжнародної (IDSA) і Європейської (EDSA) асоціацій Даун Синдром на VI міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна, який проходив в Пальма-де-Майорка (Іспанія) в 2006 році.

У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН запропонувала з 2012 року відзначати цей день усім державам і міжнародним організаціям. Головна його мета - підвищити рівень інформованості суспільства і привернути увагу до необхідності поліпшення якості життя людей з цим синдромом.

В місті Києві за 2018 рік народжено 25 дітей з синдром Дауна, по Україні 281 дитина.

В Дніпровському районі у минулому році був відкритий Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (ЦКРОІ) (вул. Курнатовського, б. 7-А, корп.1). На сьогоднішній день тут проходять реабілітацію три дитини з діагнозом синдром Дауна. Також вони набувають навичок соціально-побутової адаптації, які забезпечать можливість подальшого самостійного життя і спілкування один з одним і з дорослими.

У ЦКРОІ проводяться індивідуальні та групові корекційно-відновлювальні заняття з спеціалістами різного напряму. Особлива увага приділяється формуванню математичних уявлень, розвитку пам’яті, уваги, уяви. Затримка моторного розвитку у дітей синдромом Дауна поєднується з недостатнім володінням когнітивними і мовними навичками. Саме тому з дітьми даної категорії активно працюють вчителі логопеди і вчителі дефектологи.

У ЦКРОІ функціонує спеціально обладнана сенсорна кімната, де проводиться корекція сенсорно-перцептивної діяльності та кімната віртуальної діяльності оснащена новітнім інтерактивним простором, який дозволяє дітям стати активним учасником навчальних та розвиваючих ігор, поєднати рухову активність та реабілітацію. 

Також діти з синдромом Дауна мають змогу отримати лікувальний массаж, гідромасаж, пресо-терапію, заняття на модулі активної реабілітації та різноманітних тренажерах, що вкрай необхідно для корекції рухової сфери. Під час занять застосовується кондуктивна педагогіка за методом Андреша Петьо. 

В Центрі раннього розвитку Всеукраїнської благодійної організації «Даун Синдром», (вул. Райдужна, 51) перебуває на реабілітації 62 дитини з синдромом Дауна віком від народження до 7 років, які народжені в місті Києві.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю Дніпровського району міста Києва

Перейти до спискуВерсiя для друку