Головна  →  Новини  →  16 квітня 2019

Колегія: підсумки проведення опалювального сезону, протипожежний стан екосистем та забезпечення громадян житловою площею

Колегія: підсумки проведення опалювального сезону, протипожежний стан екосистем та забезпечення громадян житловою площею

16 квітня під головуванням очільника району Петра Онофрійчука відбулося засідання колегії Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Основне питання, яке розглядалося на засіданні - підсумки проведення в районі опалювального сезону 2018-2019 років. Про це доповіла начальник управління житлово-комунального господарства Дніпровської райдержадміністрації Надія Косар.

Надія Романівна відзначила, що координацію за станом підготовки та проходженням опалювального сезону 2018-2019 рр. здійснював оперативний районний штаб, склад якого затверджено розпорядженням голови Дніпровської РДА. Протягом опалювального періоду в Дніпровському районі теплопостачанням було забезпечено 1348 житлових будинків всіх форм власності.

Довідково.

Теплопостачанням житлові будинки забезпечувались від джерел ТОВ „Євро-Реконструкція” та КП „Київтеплоенерго”, яке з травня 2018 року почало здійснювати ліцензійну діяльність з виробітку, транспортування та постачання теплової енергії мешканцям міста Києва, в тому числі частини Дніпровського району м. Києва, замість ПАТ «Київенерго».

ТОВ “Євро-Реконструкція” (колишня назва – Дарницька ТЕЦ) є найстаршою з нині діючих теплоелектроцентралей міста Києва, побудована в 50-х роках минулого століття, станція продовжує займати чільне місце в енергетичному комплексі столиці. ТОВ «Євро-Реконструкція» є постачальником тепла в оселі близько 270 тисяч киян Дніпровського та Дарницького районів міста Києва.

Для виробництва теплової енергії ТОВ «Євро-Реконструкція» у своєму виробничому процесі використовує вугілля як основний вид палива.

Для підвищення рівня екологічної безпеки м. Києва, повністю підтримуючи позицію міста в питаннях екологічної модернізації, на ТОВ «Євро-Реконструкція» було розпочато програму поступової комплексної реконструкції існуючого газоочисного обладнання пиловугільних котлоагрегатів станції. Проектом передбачено почергове будівництво п’яти сучасних високотехнологічних електрофільтрів. Далі встановлення сіркоочищення та азотоочищення.

В листопаді 2018 року ТОВ «Євро-Реконструкція» презентувало перший сучасний високотехнологічний електрофільтр котлоагрегату ст. № 6, який було збудовано в рамках програми комплексної реконструкції існуючого газоочисного обладнання.  Його запуск допоможе знизити рівень шкідливих викидів на Дарницькій ТЕЦ більш, ніж у 30 разів.

Проектування, встановлення та налагодження електрофільтру було здійснене за кошти ТЕЦ. Вартість – 96,8 млн грн. Ще 4 електрофільтри, за словами Віталія Кличка, планують встановити протягом наступних трьох років – до кінця 2021 року. Також у рамках реконструкції ТЕЦ планується будівництво установок сіркоочищення та азотоочищення та рекультивація золовідвалу – озера «Гарячка».

На проходження опалювального сезону значний вплив має технічний стан житлового фонду району. Сучасний стан житлових будинків району характеризується значною зношеністю основних фондів. У процесі багаторічної експлуатації конструктивні елементи й інженерне устаткування під впливом фізико-механічних і хімічних факторів постійно зношуються; знижуються їхні механічні, експлуатаційні якості, з’являються різні несправності.

Відповідно до Програми економічного і соціального розвитку Дніпровського району м. Києва в 2018 році в будинках інших форм власності були виконані роботи на 31 об’єкті на суму 8359,6 тис. грн., а в 2019 році планується виконання робіт на 10 об’єктах на суму 5 240,0 тис. грн.

В 2019 році переможцями конкурсу по програмі співфінансування (70х30) енергоефективності в будинках ЖБК та ОСББ Департаментом житлово-комунальної інфраструктури визначено 168 ЖБК та ОСББ, з яких 33 від Дніпровського району.

Крім зазначеної програма діє іще одна програма реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках на умовах співфінансування, дія якої розповсюджується на будинки всіх форм власності старше 10 років. (Презентація виступу Н. Косар)

Директор Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва» Сергій Прогонюк повідомив, що опалювальний сезон 2018-2019 років по підприємству було розпочато своєчасно. В період пуску працівниками житлово-експлуатаційних дільниць  було усунуто 34 пошкодження внутрішньобудинкових мереж житлових будинків, а фахівцями комунального підприємства «Київтеплоенерго» було виявлено та усунуто 22 пошкодження на зовнішніх теплових мережах РТМ «Троєщина», «Дарниця», «Позняки».

Також Сергій Тарасович окреслив ряд проблемних питань, які виникали під час проведення опалювального сезону 2018-2019 та назвав шляхи їх вирішення, аби вони не поставали під час наступного опалювального періоду.

Окремо про підсумки опалювального сезону 2018-2019 років  на засіданні Колегії доповіла начальник районного управління освіти Наталія Іваніна. Вона зазначила, що, з метою покращення енергоефективності, перед початком опалювального сезону у 17 закладах дошкільної, загальної та середньої освіти було замінено вікна на енергоефективні, у 8 закладах - проведено капітальний ремонт покрівель та капітально відремонтувано фасади, а в дошкільному навчальному закладі № 675 було проведено капітальний ремонт інженерних мереж. Також у ряді закладах освіти району проводяться роботи з термомодернізації та капітальних ремонтів. 

Про підсумки проведення опалювального сезону 2018-2019 років у своїх галузях доповіли також начальник районного відділу охорони здоров’я Даніель Карабаєв та начальник відділу культури Дніпровської райдержадміністрації Оксана Мерінова.

Про протипожежний стан екосистем Дніпровського району та шляхи його покращення повідомив начальник Дніпровського районного управління Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України в м. Києві Ігоря Шилохвоста.

Ігор Володимирович зазначив, що протягом І кварталу 2019 року, незважаючи на вжиті співробітниками районного управління заходи, в районі спостерігається тенденція до збільшення кількості пожеж в екосистемах. З початку року на території Дніпровського району виникло 147 пожеж. З них:

- в екосистемах району – 96 пожеж;

- на територіях лісопаркових господарств – 2 пожежі;

- житлово-експлуатаційних дільниць – 60 пожеж;

- балансових територій комунального підприємства по утриманню зелених насаджень – 30 пожеж;

- заповідників – 4 пожежі.

Основна причина виникнення пожеж – необережне поводження з вогнем.

З початку квітня на території історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» по Боварському проспекту виникло три пожежі, які були оперативно ліквідовані.

Наприкінці своєї доповіді начальник районного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Ігор Шилохвост запропонував ряд заходів для підвищення рівня пожежної техногенної безпеки та цивільного захисту, профілактики пожеж, загибелі та травмування людей, попередження надзвичайних ситуацій в містах масового відпочинку в лісопаркових зонах.

Про показники квартирного обліку Дніпровського району, а також стан забезпечення громадян житловою площею згідно з діючим житловим законодавством доповів начальник відділу обліку та розподілу житлової площі Дніпровської РДА Олег Нестеров. Він повідомив, що протягом 2018 року знято з обліку 624 родини, які втратили право перебування на обліку, а прийнято – 114. З початку 2019 року з обліку було знято 120 осіб, а поставлено - 44.

Олег Юрійович зазначив, що протягом 2018 року було оформлено 20 ордерів на отримання житла, а протягом 2019 – вже 27. Після здачі об’єктів будівництва в експлуатацію буде проведено розподіл ще 35 квартир, які були передані під розподіл від Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА протягом 2018 року.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку