КМДА Київська міська державна адміністрація


21 травня 2019

Колегія: літнє оздоровлення дітей та забезпечення санаторно-курортним лікуванням, засобами реабілітації пільгових категорій громадян

Колегія: літнє оздоровлення дітей та забезпечення санаторно-курортним лікуванням, засобами реабілітації пільгових категорій громадян

21 травня під головуванням очільника району Петра Онофрійчука відбулося чергове засідання Колегії Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Про підготовку до літнього відпочинку та оздоровлення дітей Дніпровського району столиці у 2019 році доповідав начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Василь Ільєнко. Він звернув увагу, що  у бюджеті міста Києва з року в рік зростають асигнування на оздоровчу кампанію.

 Довідково.

У 2015 році міським бюджетом на оздоровлення дітей було виділено 25,9 млн грн, у 2016 році – 30,6 млн грн,  у 2017 році - 41,9 млн грн, у 2018 році - 73,3 млн грн, а у 2019 87,1 млн грн.

Василь Петрович відмітив, що таку позитивну тенденцію підтримують і підрозділи райдержадміністрації, які задіяні в організації оздоровлення дітей.

 Довідково.

Структурний підрозділ райдержадміністрації

Роки

2015

2016

2017

2018

Відділ молоді та спорту

309

445

505

716

Служба у справах дітей та сім’ї

18

15

18

22

Управління праці та соціального захисту населення

-

20

48

56

Санаторно-курортне лікування в закладах системи  охорони здоров’я

171

665

847

1186

Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

41

44

57

45

Всього по району

539

1189

1475

2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Також доповідач окремо зупинився на питаннях організації літнього оздоровлення та відпочинку дітей районними управліннями освіти, праці та соціального захисту населення, Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і Службою у справах дітей та сім’ї тощо. Зокрема, Василь Петрович проінформував, що управління освіти організовує роботу таборів відпочинку з денним перебуванням дітей на базі 9-ти загальноосвітніх навчальних закладів району. Крім того, в школах району буде відкрито 14 так званих мовних таборів, а у дошкільних навчальних закладах на літній період передбачається запровадження 4-х разового харчування в межах встановлених норм та введення санаторних норм на овочі, фрукти та сік.

Василь Ільєнко зазначив, що в районі постійно працює комісія з розподілу санаторних путівок для дітей, що перебувають на диспансерному обліку у медичних закладах. З початку року 483 дитини району вже скористались послугами санаторно-лікувальних закладів. 

Доповідач відмітив, що з метою оптимального вирішення питання оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої уваги, створено та постійно оновлюється база даних дітей пільгових категорій шкільного віку. На сьогодні у Дніпровському районі столиці налічується 15 250таких дітей, серед них: діти-сироти та позбавлені батьківського піклування - 668; діти осіб, визнаних учасниками бойових дій - 613;  діти, один з батьків яких загинув у районі АТО чи інших збройних конфліктів - 9; діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи - 1288;  діти, які перебувають у складних життєвих обставинах - 786; діти з інвалідністю - 935; діти з багатодітних сімей – 2411; діти з малозабезпечених сімей - 93; діти, які перебувають на диспансерному обліку – 4597;  талановиті та обдаровані діти – 3108.

Василь Петрович також проінформував про те, що з метою проведення літньої оздоровчої кампанії на належному рівні планується залучити не лише квотні путівки та бюджетні кошти, яких надто мало, а й кошти  підприємств і організацій, профспілкового бюджету, батьківські кошти та інші джерела фінансування, не заборонені чинним законодавством. Такі кроки в попередні роки давали можливість оздоровити понад 20 тис. дітей району, а протягом 2019 року планується охопити оздоровленням та відпочинком близько 70 відсотків від загальної кількості дітей шкільного віку.

(Презентація доповіді В. Ільєнка)

Довідково.

Кому надаються безоплатні путівки; путівки з частковою оплатою в розмірі 10, 20 та 30 відсотків вартості (сплачується за рахунок  батьків, інших законних представників дитини).

Більш докладно про організацію мовних таборів та таборів відпочинку з денним перебуванням на базі закладів загальної середньої освіти доповіла заступник начальника районного управління освіти Галина Тодосова. Вона зазначила, що табори відпочинку з денним перебуванням на базі 9-ти навчальних закладів (№№ 30, 128, 146, 180, 182, 224, 265, 330, НВК «Домінанта») розпочнуть свою роботу 03 червня, табірна зміна триватиме 18 робочих  днів, вартість путівки становить 979,38 грн (54,41 грн – 1 день).

Довідково.

Відпочинок на безоплатній основі отримують діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки: діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах; учні із числа дітей-інвалідів; учні із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; учні із числа дітей із сімей учасників антитерористичної операції та дітей із сімей загиблих (померлих) учасників антитерористичної операції. Влітку 2019 року для перебування дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки у таборах відпочинку з денним перебуванням на базі навчальних закладів передбачено бюджетом 63,7 тис. грн.

Галина Іванівна окремо відзначила, що забезпечуватимуть роботу таборів кваліфіковані кадри з числа вчителів початкових класів, які мають досвід педагогічної роботи і позитивно зарекомендували себе у професійній діяльності. Начальниками пришкільних таборів будуть призначені заступники директорів з навчально-виховної або виховної роботи. Окрім цього, в таборах працюватимуть за окремими планами районні позашкільні навчальні заклади, підготовлено програму культурно-масових заходів, на період табірної зміни розробляються плани і графіки роботи гуртків, клубів, секцій, студій, масових заходів тощо, усі табори будуть укомплектовані медичними сестрами.

Окремо у своїй доповіді Галина Тодосова зупинилась на питанні організації роботи літніх мовних таборів. Вона зазначила, що на базі дитячого табору відпочинку з денним перебуванням середньої загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 128 м. Києва будуть працювати літня мовна школа, метою якої єпідвищення рівня володіння англійською мовою серед учнів усіх шкіл району, зацікавлення дітей у вивченні іноземних мов. До роботи в таборах будуть залучені волонтери - носії іноземних мов, а також студенти відповідних спеціальностей та вчителі іноземних мов.

Окрім того, мовні табори будуть працювати ще на базі 12 закладів освіти  (№№ 4, 93, 103, 125, 126, 136, 176, 201, 258, 327, Технічного ліцею та Центру технічної і художньо-естетичної творчості для дітей та юнацтва «Зміна»). Доповідач відмітила, що у таборах діти матимуть можливість спілкуватися іноземними мовами та застосовувати їх у різних формах діяльності (спортивних змаганнях, театральних виставах тощо). (Презентація доповіді Г. Тодосової)

Про забезпечення санаторно-курортним лікуванням, технічними та іншими засобами реабілітації пільгових категорій громадян Дніпровського району столиці йшлося у доповіді начальника районного управління праці та соціального захисту населення Олександри Сої. Вона проінформувала про забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю, громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, постраждалих учасників антитерористичної операції тощо, окремо зупинившись на нормативно-правових документах та механізмах надання цих послуг.

Олександра Вікторівна відмітила, що пільгові категорії громадян забезпечуються санаторно-курортним лікуванням відповідно до пільг в міру надходження путівок та за чергою.

Окремо доповідач відмітила, що за рахунок коштів місцевого бюджету в рамках цільової програми «Турбота. Назустріч киянам» управлінням видаються санаторно-курортні путівки ветеранам війни та праці, дітям війни та громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям киян учасників АТО віком до 7 років у супроводі матері, батька або особи яка їх замінює.  Відповідно до вищезазначеної програми у 2018 році 493 особи отримали санаторно-курортні путівки.

Також Олександра Соя зазначила, що чинним законодавством передбачено проведення соціальної реабілітації для осіб з інвалідністю. Таку реабілітацію у минулому році отримали 41 особа з інвалідністю.

У своїй доповіді Олександра Соя окремо зупинилась на питанні забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації. Вона проінформувала про те, які категорії осіб забезпечуються відповідними засобами, яка процедура їх отримання (видача направлення, оформлення замовлення на їх виготовлення тощо). Доповідач відзначила, що у минулому році між управлінням та підприємствами-виробниками укладено 193 договори на забезпечення 2 014 технічними та іншими засобами реабілітації на загальну суму 5 624 966 грн, в з початку 2019 року - укладено 91 договір на забезпечення 483  засобами реабілітації на загальну суму 2 219 704 грн.

Довідково.

Протези та ортези підвищеної надійності та функціональності мають поліпшені антропологічні, ергономічні та косметичні характеристики і дають змогу виконувати фізичну роботу з підвищеними навантаженнями, вести активний спосіб життя (займатися спортом і туризмом, доглядати за дітьми та особами, які втратили працездатність, тощо).

Особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи, постраждалі внаслідок АТО, забезпечуються відповідно до їх функціональних можливостей: кріслами колісними різних видів; кріслом-каталкою; кріслом колісним з електроприводом; електроскутером; дошкою для пересування (коляскою малогабаритною); триколісним велосипедом для дітей з інвалідністю.

Окрім цього, доповідач звернула увагу на те, що Міською цільовою програмою «Турбота. Назустріч киянам» передбачено і забезпечення киян ортопедичним взуттям та ортопедичними устілками, засобами особистої гігієни, шапочками для купання лежачих хворих.

Довідково.

У 2018 році  управлінням забезпечено підгузками – 550  осіб; пелюшками – 550 осіб на загальну суму 5 323 793,44 грн.

Наприкінці доповіді Олександра Соя зазначила, що районне Управління праці та соціального захисту населення у постійному діалозі з громадськістю району щодо питань реалізації пільг та якості надання послуг (круглі столи, семінари, інформування), разом із соціальними службами та громадськими організаціями проводиться роз’яснювальна робота щодо постановки на облік пільгових категорій громадян для надання їм санаторно-курортного лікування, а стан дотримання вимог чинного законодавства у сфері соціального захисту прав пільгових категорій громадян знаходиться на постійному контролі. (Презентація доповіді О. Сої)

Наприкінці виступу кожного з доповідачів відбувалось обговорення по суті питання, в результаті чого були напрацьовані відповідні рішення.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.