КМДА Київська міська державна адміністрація


8 вересня 2019

8 вересня - 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини

8 вересня - 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини

8 вересня 2019 року виповнилося 75 років від початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

У 1944–1946 роках, понад 482 тисячі українців примусово позасудово переселили до УРСР. Це брутально здійснили комуністичні режими СРСР і Польщі із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціальних, економічних і культурних прав людей. Виселяли українців у різні регіони УРСР - від Галичини до Причорномор’я, Слобожанщини та Донеччини.

У 1947 році тих українців, що відмовились виїжджати до СРСР, польська влада в ході Акції “Вісла” депортувала на північ і захід Польщі. Впродовж кількох місяців було депортовано майже 150 тисяч українців.

Ще кілька десятків тисяч українців були позбавлені батьківських домівок під час обмінів прикордонними ділянками між СРСР та Польщею у 1948, 1951 роках.

На вшанування 75-х роковин початку депортації Український інститут національної пам’яті спільно з партнерами 9 вересня 2019 року проводить Всеукраїнські меморіальні заходи до Дня Пам’яті українців – жертв примусового виселення у зв’язку 75-ми роковинами початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини,  Південного Підляшшя, Західної Бойківщини у 1944 - 1951 рр.

З метою вшанування жертв депортації у столиці відбудеться ряд заходів, а саме:

Понеділок, 9 вересня:

- з10:00 до 13:00 - Круглий стіл: “Відновлення національної пам’яті про злочин тотального виселення українців–автохтонів з історичних земель". 

    Відкриття виставки “ВИГНАННЯ. До 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Західної Бойківщини”. 

    Адреса: Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 60. 

    ВХІД ВІЛЬНИЙ 

- з 15:00 до 16:00 - Мітинг-реквієм та молебень біля Пам’ятного Хреста жертвам голодомору та політичних репресій в Україні (покладання квітів, панахида). 

   Адреса: м. Київ, Алея Героїв Небесної Сотні, 3.

   ВХІД ВІЛЬНИЙ

- з 17:00 до 21:00 - Пам’ятна академія за участю представників державної влади, духовенства, ЗМІ, делегацій товариств депортованих українців. 

    Драма-концерт "Вигнані з Раю", Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка. 

   Адреса: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, м.  Київ, площа Івана Франка, 3. 

   ВХІД ВІЛЬНИЙ

За інформацією Українського інституту національної пам’яті



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.