Головна  →  Новини  →  16 жовтня 2019

Мінекоенерго зробило ще один крок до запровадження "зелених" аукціонів

Мінекоенерго зробило ще один крок до запровадження "зелених" аукціонів

іністерство енергетики та захисту довкілля оприлюднило для громадського обговорення розроблений проект постанови Кабінету Міністрів України «Про запровадження конкурентних умов стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії».

Проектом постанови передбачається прийняття основного вторинного законодавства, що визначає правові умови організації та проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки. А саме:

- затвердження Порядку проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки;

- затвердження Порядку відбору операторів електронних майданчиків для проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки;

- визначення державного підприємства “Прозорро.Продажі” адміністратором електронної торгової системи.

Під час розроблення постанови Міністерство виходило з необхідності забезпечити прозорість майбутньої конкурсної процедури, зручність для потенційних інвесторів, конкуренцію під час розподілу квоти підтримки, а також – врахувати технічні спроможності енергосистеми України до інтеграції таких об’єктів електроенергетики.

Процес підготовки проекту проходив публічно в рамках очолюваної Генеральним директором Директорату енергетичних ринків Ольгою Буславець робочої групи.

Так, тематичною підгрупою у складі представників Міненерговугілля, ДП «Гарантований покупець», ДП «Прозорро.Продажі», ПрАТ «НЕК «Укренерго» та залучених експертів, під керівництвом заступника Голови Олександра Мартинюка в стислі терміни зазначені проекти НПА були підготовлені та 22.08.2019 представлені для обговорення.

Мінекоенерго дякує членам робочої групи та іншим учасникам процесу за надані пропозиції і рекомендації, що дозволили значно покращити текст постанови. Залучення представників різних заінтересованих сторін ще на етапі підготовки вторинного законодавства дає підстави сподіватися на швидке погодження проекту постанови відповідальними органами та прискорення процедури її прийняття в цілому.

Запровадження «зелених» аукціонів дозволить:

- знизити ціну на «чисту» електричну енергію, вироблену з альтернативних джерел, в порівнянні з системою підтримки за фіксованим «зеленим» тарифом за рахунок конкуренції під час розподілу квот підтримки;

- узгодити обсяги та технології нових генеруючих потужностей відновлюваної енергетики з потребою електроенергетичного комплексу, що сприятиме забезпеченню балансової надійності ОЕС України, операційної безпеки та економічності її режимів;

- залучити додаткові інвестиції в розвиток інфраструктури територій та збільшити доходи місцевих бюджетів;

- створити сприятливі умов для сталого розвитку відновлюваної енергетики, оскільки інвестори отримають інформацію про квоти та графік проведення аукціонів на середньострокову перспективу, а переможці аукціонів – довготривалу гарантовану підтримку терміном на 20 років, що дозволить залучати дешеві кредитні ресурси, розвивати виробництво високотехнологічного обладнання на території України;

- виконати національні плани, стратегії та міжнародні зобов`язання України в частині розвитку ВДЕ та зниження обсягу викидів парникових газів.

Проект постанови, а також контактна інформація для надсилання пропозицій розміщені за посиланням:

http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245405272&cat_id=167475

За інформацією: kmu.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку