Головна  →  Новини  →  18 листопада 2019

Скасування граничної ціни на теплову енергію є обґрунтованим рішенням, що сприятиме стабільному проходженню опалювального сезону – КМДА

Скасування граничної ціни на теплову енергію є обґрунтованим рішенням, що сприятиме стабільному проходженню опалювального сезону – КМДА

Скасування граничної ціни на теплову енергію в розмірі 1400 грн/Гкал є обґрунтованим рішенням, що сприятиме стабільному проходженню опалювального сезону. Граничні ціни на теплову енергію були нижчі навіть собівартості теплової енергії для більшості теплопостачальних підприємств України. Це створило б фактори штучної збитковості підприємств, нарощення їх заборгованості за спожитий газ і додаткових ризиків під час проходження опалювального сезону. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Нагадаємо, що Асоціація міст України звернулася до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука із проханням скасувати відповідну постанову, якою для міст встановили граничні тарифи на послугу з постачання теплової енергії для населення та послугу з гарячого водопостачання. 15 листопада Уряд України своїм рішенням скасував постанову КМУ від 26 червня 2019 р. № 560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг».

«Скасування зазначеної норми є цілком обґрунтованим і справедливим. У тарифі на теплову енергію комунального підприємства «Київтеплоенерго» частка вартості природного газу складає понад 80%. Крім цього, підприємства повинні мати кошти на заробітну плату працівникам, ліквідацію аварій, оплату електроенергії та запчастин тощо. Обмеження ціни на послуги та ігнорування реальних затрат підприємств у процесі надання послуг спричинило б лише збільшення заборгованості теплопостачальників. При цьому, запроваджуючи тариф, що нижчий економічно обґрунтованого рівня, уряд мав би забезпечити джерела компенсації – з місцевого чи державного бюджету. А це так само кошти громадян, що сплачують податки», – пояснив Петро Пантелеєв.

За його словами, дія цієї постанови створювала додаткові ризики в стабільності проходження опалювального сезону для багатьох міст, Києва зокрема.

«Тарифи мають бути прозорими і справедливими, підприємства теплокомуненерго необхідно спонукати до власної енергоефективності і соціальної відповідальності перед своїми клієнтами. Сьогодні високу вартість комунальних послуг для кожної української родини можна суттєво зменшити за рахунок енергоефективних заходів та раціонального енергоспоживання, а не шляхом ситуативних популістичних рішень. У Києві вже п’ятий рік працює програма співфінансування енергоефективних заходів у житлових будинках. Завдяки встановленню індивідуальних теплових пунктів, утеплення будинків тощо, вартість централізованого опалення в багатьох будинках зменшилась утричі. Ми повинні прагнути реального, а не бутафорного зниження цін на комунальні послуги», – переконаний Петро Пантелеєв.

За інформацією kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку