Головна  →  Новини  →  20 листопада 2019

«Я люблю життя»: в Дніпровському районі пройшла акція проти реклами розповсюдження наркотиків

«Я люблю життя»: в Дніпровському районі пройшла акція проти реклами розповсюдження наркотиків

Сьогодні фінішувала, розпочата в районі ще 12-го листопада, акція «Я люблю життя». Основна мета соціальної ініціативи – боротьба з рекламою наркотичних і психотропних речовин на стінах будівель та в публічних місцях.

За цей час в одинадцяти мікрорайонах («Соцмісто», «Каунаський», «Куликове поле», «Воскресенський», «Райдужний», «Русанівка», «Микільська слобідка», «Березняки», «ДВРЗ», «Стара Дарниця» та «Лівобережний») та на Дарницькій площі відбулось зафарбовування графіті, які є посиланнями на "канали" з розповсюдження наркотичних та психотропних речовин.

Участь у соціально-корисній справі брали педагоги-організатори підліткових клубів району, працівники відповідних ЖЕД-ів, спеціалісти районних  Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Територіального центру соціального обслуговування, представники  Дитячої школи мистецтв №6 ім. Г.Л. Жуковського, Дитячої музичної школи №20, Дніпровського відділу з питань пробації, працівники бібліотек Дніпровського району, представники Міжнародних благодійних фондів «Відкрите серце», «Карітас» та «Оновлення».

Також нагадаємо, що до проведення акції долучились підприємці району, зокрема, промислове підприємство ТОВ "Науково-виробнича фірма "ІРКОМ-ЕКТ", яке надало фарбу для проведення соціальної ініціативи по боротьбі з рекламою наркотичних та психотропних речовин на стінах будівель.

Довідково.

Як свідчить статистика Нацполіції, наркотична лихоманка поширюється серед дітей катастрофічними темпами. Сучасних підлітків, які виросли у еру нових технологій, важче здивувати, затягнути у наркотичну пастку звичайними методами, тому зловмисники намагаються зіграти на психології підлітка, який прагне пригод, ігор і це, як бачимо, їм вдається. Відтак зараз як ніколи мають бити на сполох соціальні служби, поліція й інші інстанції, а також батьки з педагогами, аби не дати знахабнілим торговцям смертю згубити ще більше дитячих життів.

Батьки мають бути освідомленими щодо позасімейного життя своїх дітей, контролювати їх заняття, захоплення, щоб не наразитися на небезпеку їх наркотичної залежності. Професійні наркологи можуть відрізнити серед натовпу людей наркоманів за зовнішніми ознаками. Ці ознаки не абсолютні, але багато про що кажуть. У деяких випадках, особливо на перших порах прийому наркотиків, зовнішність не завжди буває специфічною. Проте, якщо бути уважними до своїх дітей, ці ознаки рано чи пізно проявляються і їх необхідно знати.
Ознаки вживання наркотиків і виникнення наркотичної залежності такі:

  • поява нових підозрілих друзів або підозріла поведінка старих приятелів;
  • перевага одягу з довгими рукавами, незалежно від погоди і обстановки;
  • набряклі руки (кисті рук), сутула постава, неохайний вигляд;
  • розмови з друзями ведуться пошепки, незрозумілими фразами («баян», «анаша», «винт», «косяк», «дурь» тощо);
  • скритність дитини, яка супроводжується часті та тривалі прогулянки в той час, який раніше проводила у сім’ї чи за уроками;
  • зниження інтересу до звичайних захоплень і хобі, до навчання, безпідставне зниження успішності у навчанні, часті пропуски занять у школі;
  • збільшення фінансових запитів, зникнення грошей з ваших гаманців або цінних речей з будинку;
  • поява невиразної, «розтягнутої» мови або незграбних рухів за відсутності запаху алкоголю;
  • відчужений погляд, вузькі або широкі зіниці незалежно від освітлення;
  •  поява на руках та інших частинах тіла слідів ін’єкцій (уколів), хоча при вживанні наркотиків через рот або вдиханні через ніс, слідів уколів взагалі не буде;
  • поява серед особистих речей або в кишенях одягу шприців, невідомих сумішей, які нагадують порошок чи висушену траву, різнокольорових таблеток з видавленими на поверхні картинками або марок, які не схожі на поштові (не слухайте ніяких виправдань, що це «для уроків хімії (чи біології) в школі», що «це належить другу» і т.ін.);
  • нестримні веселощі дитини з незначного приводу, які миттєво можуть змінитися дратівливістю або агресією;
  • одяг і волосся виділяють запах тютюну чи трави;
  • роздратування, різкість і неповага у відповідях на питання.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку