Головна  →  Новини  →  22 листопада 2019

23 листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів та роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні

23 листопада в Україні відзначають День пам’яті жертв голодоморів та роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні

23 листопада ми відзначаємо скорботну пам’ятну дату - День пам’яті жертв голодоморів та роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні.

Масовий голод, що охопив в 1932-1933 роках практично всю територію країни. Тоді голодною смертю померли, за різними оцінками, від 9 до 13 мільйонів чоловік, понад третина з них - діти. У 2006 році українська влада прийняла Закон України «Про Голодомор 1932-133 років в Україні», визнавши події Голодомору геноцидом українського народу.

Голодомор 1932-1933 років - безпрецедентний злочин сталінської тоталітарної системи проти українського народу, який спричинив національну катастрофу. Комуністичний режим застосував як зброю масового знищення українського населення конфіскацію продовольства, блокаду сіл та районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, репресії щодо незгодних. За даними досліджень щодня вмирало приблизно 25 тисяч людей, тобто понад 1000 щогодини, або ж 17 - щохвилини. 

Голодомор став реакцією комуністичного режиму на відродження нашим народом власної держави, національної ідентичності та культурно-духовне піднесення часів Української революції 1917-1921 років. Ця переломна епоха повернула нашу батьківщину на мапу світу. Український національний рух більшовики розглядали як найбільшу загрозу існуванню СРСР.

«Машина радянського керівництва» спалила не лише життя мільйонів українських людей, але знищила і ненароджених ними. Українські люди, які не знали слова геноцид, стали його жертвами - "власною страшною долею шлють нам пересторогу крізь плин віків".

Голодомор в Україні спричинив глибокі наслідки. І саме тому ми повинні повною мірою врахувати всі ці наслідки і добитися істини та правди, а також виявити його причини. Люди не спроможні щось змінити в минулому, але в змозі дати йому об'єктивну оцінку, а також винести з того уроки і запобігти поверненню гірких і драматичних сторінок історії.

Голодомор 1932-1933 років - одна з найтрагічніших сторінок української історії, яка поглинула мільйони безневинних, - не підлягає забуттю…

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Українського інституту національної пам’яті

Перейти до спискуВерсiя для друку