КМДА Київська міська державна адміністрація


26 листопада 2019

Про металобрухт. До уваги громадян та суб’єктів господарювання!

Про металобрухт. До уваги громадян та суб’єктів господарювання!

Нагадуємо, що відповідно до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" з 28 червня 2015 року ліцензування виду господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів скасовано.

Відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом регулюються Законом України "Про металобрухт" (далі - Закон).

Важливо! Відповідно до вимог статті 4 Закону, приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред'явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання.

В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис металобрухту.

Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, забороняється.

Збирання, заготівля, переробка, реалізація промислового металобрухту фізичними особами забороняються.

Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов'язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.

Особливо звертаємо Вашу увагу на недопущення прийому від громадян, юридичних осіб каналізаційних люків або їх частин, решіток зливоприймачів, ліфтового обладнання, телефонного кабелю, металевих частин для дорожньої мережі, тощо, у пунктах прийому металобрухту.

Важливо! У відповідності до статті 4 Закону лише спеціалізовані та спеціалізовані металургійні переробні підприємства мають право відкривати приймальні пункти, які здійснюють операції з металобрухтом.

Так, відповідно до статті 5 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють заготівлю, переробку та металургійну переробку металобрухту, повинні мати кваліфікованих спеціалістів, відповідне устаткування, засоби екологічної безпеки.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, повинні забезпечити контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою відповідно до законодавства.

Так, приймальний пункт спеціалізованого або спеціалізованого металургійного переробного підприємства повинен мати вагове, брухтопереробне, вантажопідйомне обладнання, а також відповідну ділянку з твердим покриттям, площа якої визначається його виробничими потребами відповідно до Закону.

Відповідно до вимог статті 11 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом ведуть бухгалтерський та оперативний облік операцій з металобрухтом, а також статистичну звітність згідно з законодавством.

Важливо! Відповідно до статті 13 Закону для здійснення операцій з металобрухтом суб'єкт господарювання повинен отримати «Акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів і спеціалізованих металургійних переробних підприємств на їх відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт».

Для отримання такого акту необхідно звернутись до Центру адміністративних послуг м. Києва (http://ac.dozvil-kiev.gov.ua) із заявою і відповідним пакетом документів.

Що стосується діяльності «нелегальних» приймальних пунктів металобрухту, зазначаємо, що згідно із статті 16 Закону особи, винні у порушенні законодавства, що регулює здійснення операцій з металобрухтом, несуть адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України. Питання щодо припинення діяльності нелегальних пунктів прийому металобрухту та притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства, відносяться до повноважень правоохоронних органів.

У разі володіння інформацією про «нелегальні» пункти (місця) з прийому металобрухту, пов’язану з ним незаконну діяльність на території Дніпровського району м. Києва, просимо повідомляти Головне управління Національної поліції у місті Києві (Дніпровське управління поліції) за тел. 102 та/або 559-15-37, 067-6506923).

Підготовлено відділом з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики (тел. 292-92-00, 573-27-18, 292-31-01).



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.