Головна  →  Новини  →  27 січня 2020

Студенти ВНЗ «Київський університет ринкових відносин» підтримали акцію пам’яті жертв Голокосту «Шість мільйонів сердець»

Студенти ВНЗ «Київський університет ринкових відносин» підтримали акцію пам’яті жертв Голокосту «Шість мільйонів сердець»

27 січня студентська родина Вищого навчального закладу «Київський університет ринкових відносин» взяла участь у Всеукраїнській акції пам’яті жертв Голокосту «Шість мільйонів сердець». Організаторами заходу є Єврейський форум України та Єврейський фонд в Україні Аркадія Монастирського.

Сьогодні державні діячі України, глави дипломатичних місій, колишні в’язні гетто та концтаборів, Праведники народів світу запалили шість свічок у пам’ять про шість мільйонів жертв Голокосту.

Для студентів ВНЗ «Київський університет ринкових відносин» Роман Сухацький, додент, викладач історії та Галина Левківська, проректор з виховної роботи, провели інформаційно-довідкові виховні години про Голокост в цілому та Бабин Яр, зазначивши, що масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Масові розстріли тут розпочалися відразу після вступу нацистів до Києва. Від 27 вересня відбувалися щоденні масові розстріли євреїв – військовополонених і цивільних громадян. Їх пік припадає на 29 – 30 вересня, тривалість – щонайменше до кінця жовтня 1941 р. За цей час загинуло 33 771 осіб. До кінця вересня 1943 р. Бабин Яр продовжував залишатися місцем регулярних розстрілів і захоронень. Серед постраждалих - роми, душевнохворі, заручники, моряки Дніпровської флотилії, в’язні гестапо, українські націоналісти. Весною 1942 р. починає діяти Сирецький концтабір. Бабин Яр став останнім місцем і для його численних ув’язнених. Бабин Яр – некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених.

Довідково.

У 2005 році була прийнята резолюція Генеральної Асамблеї ООН про проголошення 27 січня – Днем пам’яті жертв Голокосту.

В Україні на державному рівні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту щорічно відзначають із 2012 року відповідно до постанови Верховної ради України від 5 липня 2011 року № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру».

Відповідно до рекомендацій ООН, у цьому році на меморіальних заходах особлива увага буде привернута до теми Голокосту та людської гідності. Історії із життя тих, хто пережив Голокост, – це історії не лише болю і страждань, але тріумфу та відродження.

27 січня в Україні відбудуться мітинги пам’яті, відкриються виставки у музеях і бібліотеках, відбудуться круглі столи та вечори пам’яті в школах.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Вищого навчального закладу «Київський університет ринкових відносин»

Перейти до спискуВерсiя для друку