КМДА Київська міська державна адміністрація


24 лютого 2020

В закладах освіти Дніпровського району відбулись заходи до Дня рідної мови

В закладах освіти Дніпровського району відбулись заходи до Дня рідної мови

У всіх закладах освіти Дніпровського району відбулись заходи, присвячені Дню рідної мови. В навчально-виховному комплексі "Домінанта" (вул. Юності, 3) пройшли виховні та поетичні уроки, тематичні вікторини та конкурси. Крім того святковий концерт за участі учнівського та педагогічного колективів навчального закладу. З нагоди відзначення Дня рідної мови організовано та проведено ряд тематичних виставок та інсталяцій.

До Українського коледжу ім. В.О. Сухомлинського № 272 (вул. А. Шептицького, 5А) завітав – дитячий письменник Сергій Товстенко. Він був підприємцем, працював журналістом і редактором на радіо й телебаченні, створював рекламу для провідних українських брендів, більше десяти років відповідав за зв’язки зі ЗМІ та громадськістю у великому корпоративному світі, викладав у столичних вишах,  але вирішив, що писати книжки для дітей веселіше й цікавіше. Минулого року молодші колежани відкрили для себе веселу казкову повість «Пташка Пін на прізвисько Гвін», яка одразу полюбилася малечі. А цього разу Сергій Товстенко презентував свою нову книгу «Свинка, яка плакала в небо». Учні 1-2 класів захоплено слухали історію про задерикувату Свинку, яка з усього насміхалася, але, втрапивши сама в халепу, врешті навчилася співчувати та допомагати іншим.

В спеціалізованій школі №234 з поглибленим вивченням економіки і права (вул. Райдужна, 12) відбувся святковий концерт за участю учнів та викладачів закладу. Для учнів навчального закладу було проведено показ документальних та науково-популярних фільмів, а також відеопрезентації з даної тематики.

Ряд пізнавальних заходів провели і у навчально-виховному комплексі №176 ім. Мігеля де Сервантеса (просп. Юрія Гагаріна, 11). Це і конкурси, й виставки, і просто змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова. Учні змогли поринути у багатющий світ краси й принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є. Діти артистично та художньо декламували поезію українських митців, цитували висловлювання відомих українців про рідну мову. Святковий день завершився учнівським флешмобом.

Для учнів молодшої школи навчально-виховного комплексу №167 (просп. Соборності, 12В) провели тематичні виховні години, конкурси та вікторини.

Довідково.

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”. ЮНЕСКО оприлюднило світовий Атлас мов, яким загрожує зникнення. Згідно із цим документом, на території України існує 15 таких мов. Серед них наймасовішими є поліська (800 тисяч носіїв), кримськотатарська (понад 200 тисяч) та гагаузька (майже 150 тисяч носіїв).

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.