КМДА Київська міська державна адміністрація


28 жовтня 2020

Сьогодні у парку «Перемога» вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

Сьогодні у парку «Перемога» вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

28 жовтня в Парку культури та відпочинку «Перемога» відбулося покладання квітів до Кургану Безсмертя. Урочистості пройшли з нагоди відзначення 76-ї річниці з Дня визволення України та 77-ї річниці від Дня визволення Києва від фашистських загарбників. Віддати шану загиблим прийшли голова Дніпровської райдержадміністрації Ігор Щербак разом зі своїм заступником Аллою Загородньою. До них приєднались співробітники Дніпровської РДА, ветерани АТО/ ООС, військовослужбовці, представники ветеранських та громадських організацій Дніпровського району.

На знак подяки та глибокої шани до великого подвигу переможців-визволителів та вічної пам’яті про загиблих в боротьбі з нацизмом в Другій світовій війні присутні поклали квіти до Кургану Безсмертя та пам’ятнику "Матері-Вдові".

У своєму виступі Ігор Щербак підкреслив, що героїчний шлях героїв Другої світової війни – це невичерпне джерело сьогоднішнього натхнення, сили духу та віри в щасливе майбутнє нашої європейської держави. А також закликав усіх дніпровчан згадати всіх тих хто воював на фронтах, здобував Перемогу в тилу або пережив весь тягар фашистської окупації та привітати ветеранів – близьких і дорогих серцю людей, які живуть з нами поруч та своїм прикладом вчать нас вірити в краще й своєю працею втілювати мрію в реальність.

Довідково.

28 жовтня відзначають День визволення України від фашистських загарбників – це свято відзначається в Україні з 2009 року (Указ Президента № 836/2009). 6 листопада Київ відзначить 77-тю річницю визволення від фашистів.

В перший день бойових дій на Східному фронті Другої світової війни - 22 червня, Київ було піддано масованому бомбардуванню німецькою авіацією. А починаючи з вересня 1941 року і до листопада 43-го - впродовж 778 днів, столиця України була окупована ворогом.

Операція з визволення Києва тривала понад три місяці. Штурм Києва почався ранком 3 листопада 1943. Танкісти 3-ї гвардійської армії з піхотою, в ніч на 4 листопада, пішли в атаку із увімкненими сиренами й засвіченими фарами. На ранок 6 листопада 1943 солдати Червоної армії увійшли до столиці України, форсувавши з боями Дніпро. Столицю України було визволено військами 1-го Українського фронту під командуванням Миколи Ватутіна та Першою Чехословацькою бригадою з закарпатськими українцями.

Битва за Київ стала виявом масового героїзму. Поруч з солдатами бились з ворогом партизани і підпільники - другий фронт. За героїзм і мужність 17,5 тис. воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями, 668 з них - званням Героя Радянського Союзу. Загальна кількість втрат під час битви за Київ – 30 569 загиблих, поранених і зниклих безвісти. За війну місто втратило десятки будівель, був підірваний Хрещатик, у повітря злетіли всі мости і Успенський собор в Лаврі.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.