КМДА Київська міська державна адміністрація


15 лютого 2021

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-а річниця виведення військ з території Республіки Афганістан

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-а річниця виведення військ з території Республіки Афганістан

Згідно з Указом Президента України № 180/2004 від 11 лютого 2004 р. «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав», щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування пам'яті учасників бойових дій на території інших держав та 32-а річниця виведення військ з території Республіки Афганістан. В цей день у 1989 році, після десятирічної війни, було завершено виведення радянських військ з Афганістану.

Після Другої Світової війни колишнього СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках. Після здобуття Україною незалежності наші військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій. Лише декілька днів тому сьома ротація українських миротворців знову вирушила до Конго. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців. Є і більш старше покоління українського бойового резерву, що налічує майже 330 тис. чоловік. Велику частину цього резерву складають ветерани війни в Афганістані. Окремий, найстаріший ешелон ветеранів бойових дій – військові фахівці з досвідом ведення операцій у В’єтнамі, Сирії, Анголі, Мозамбіку та Єгипті. У додаток до цих категорій ветеранів йде контингент українських добровольців, які брали участь у війнах на території колишньої Югославії, в Придністров’ї, Абхазії та Чечні.

Але найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. А починалось усе з того, що СРСР, який прикривався лозунгом «інтернаціональної братської допомоги» афганському народу, почав неоголошену війну проти Афганістану з метою встановлення прокомуністичного режиму і маріонеткового уряду. Але радянські війська миру на афганську землю не принесли. Партизанський рух набув форми джихаду - священної війни за свою віру. Здолати цей рух радянській армії так і не вдалося. Навіть сьогодні війна в країні не припиняється, але це вже зовсім інша війна.

Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат: загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. З України на Афганську війну за всі 10 років було направлено понад 160 тисяч чоловік, 3360 з них не повернулися додому. Але за словами «афганців», їх набагато більше: адже в перші роки війни забороняли навіть на надгробках писати, що людина загинула під час виконання інтернаціонального обов'язку. Нині в нашій країні мешкає 150 тис. ветеранів афганської війни. Серед них -понад 6 тисяч інвалідів, 8 тисячмають поранення. Ці люди об'єдналися в Українську спілку ветеранів Афганістану.

З часу закінчення війни пройшов31 рік, проте і до сьогодні не загоїлись рани у серцях матерів і жінок, які втратили своїх дітей та чоловіків на тій страшній, чужій, незрозумілій війні. Ціна, яка сплачена за воєнні амбіції колишніх чиновників та партфункціонерів, виявилась дуже високою.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.