КМДА Київська міська державна адміністрація


11 травня 2021

У Києві відсвяткували Міжнародний день сім’ї та День матері

У Києві відсвяткували Міжнародний день сім’ї та День матері

У Парку партизанської слави відбулося свято «Щасливі родини – скарб країни», яке приурочено святкуванню Міжнародного дня родини та Дня матері. Участь в організації та проведені святкового заходу взяла Служба у справах сім’ї та дітей Дніпровського району. 

«У місті проживає близько 15 тисяч багатодітних дітей і майже 700 матерів-героїнь. Буквально вчора 15 мам отримали звання «Мати-героїня». Але для мене кожна мама, незалежно від того, скільки в неї дітей, уже є героїнею. Всю свою любов, всю свою ласку вона вкладає в дитину. А родина, яка допомагає матері, повинна бути міцною. Особливо нині, коли ми переживаємо війну на сході України. Бо будь-яка держава, перш за все, починається з людей, і запорука міцної держави – це міцна родина. І такі заходи допомагають зміцнити сім’ї та пропагувати відповідальне і рівноправне батьківство», – зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда

Вона вручила Подяки Київського міського голови найактивнішим мамам за 2020-2021 роки та відзначила родини, які прожили у шлюбі понад 45 років.

Також учасники могли побачити святкову концертну програму за участю обдарованих дітей, сімей та творчих колективів міста, побувати на творчій локації «Таткова майстерня» та фотовиставці «Міцні родини столиці». Окрім цього, діти та вихователі з дитячих будинків сімейного типу Києва взяли участь у сімейному квесті «Сімейні пригоди: відпочинемо разом!».

У рамках заходу працював інформаційний консультативний пункт щодо послуг для сімей м. Києва від соціальних працівників Київського міського та лівобережних районних центрів соціальних служб, а також консультативний майданчик із питань відповідального батьківства, усиновлення та різних форм сімейного виховання.

Організаторами свята стали Служба у справах дітей та сім’ї КМДА спільно з Київським міським центром соціальних служб, Київський міський центр «Родинний дім», Дарницька районна державна адміністрація.

Партнери свята – відділ ювенальної превенції управління превентивної діяльності ГУ Національної поліції у м. Києві, Дарницький районний центр соціальних служб, Служба у справах сім’ї та дітей Дніпровського району, МБО «Міжнародний центр батьківства», БО «Благодійний фонд «Карітас-Київ», ГО «Мамина школа», БФ «Зміни одне життя».

Довідково.

Уперше ідея відзначати День матері виникла в 1872 році в США. Американська активістка Джулія Уорд Хоув виступила з ініціативою відзначати день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Однак її демонстрації проігнорували, і тільки в 1910 році в США було прийнято рішення відзначати День матері. У 1914 році президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом усіх матерів. Слідом за США цей день стали відзначати і в інших країнах.

В Україні свято вперше відзначили в 1928 році з ініціативи Союзу Українок Канади. На Західній Україні свято відзначали концертами та фестивалями. У 1939 свято заборонила радянська влада, і тільки в 1999 році його знову почали відзначати у другу неділю травня після указу другого президента України Леоніда Кучми.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Служби у справах сім’ї та дітей Дніпровського району та kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.