КМДА Київська міська державна адміністрація


29 листопада 2021

В бібліотеках району пройшли тематичні заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів

В бібліотеках району пройшли тематичні заходи до Дня пам’яті жертв голодоморів

Щороку, у четверту суботу листопада Україна та світ вшановують пам’ять мільйонів жертв голодоморів. В бібліотеках району пройшли різноформатні тематичні заходи, аби зберегти пам'ять про геноцид українського народу, вчинений комуністичним режимом. Адже у ХХ столітті українці пережили їх тричі: 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках. Наймасштабніший із них був у 1932-1933 роках.

Так, серед іншого, бібліотека ім. Павла Тичини підготувала відеорозповідь про двох іноземців, завдяки яким світ дізнався про страшні події в Україні. Радянська влада вилучала та знищувала фотодокази Голодомору. Лише одиницям вдавалося зробити та зберегти такі світлини. Серед них найбільше вирізняється австрійський інженер Александр Вінербергер. Камера Вінербергера зафіксувала мертвих від голоду людей, величезні черги за хлібом та поневіряння знесилених людей. Його світлини залишаються основними і практично єдиними фотосвідченнями Голодомору в Україні.

Ґарет Джонс - британський репортер, який першим розповів у західних медіах правду про Великий голод в Україні. За опубліковані тексти про «комуністичний рай» Ґарета цькували деякі корумповані західні журналісти, а через декілька років він помер за достатньо загадкових обставин...

Також працівники бібліотеки пропонують своїм читачам ознайомитись з виставкою книжок, присвяченим тій страшній сторінці історії українського народу.

У бібліотеці ім. В. Сосюри діє виставка-пам’ять «Людської пам’яті мости», в якій висвітлюються події тієї жахливої доби.

Бібліотека ім. В. Яна презентує віртуальну книжкову виставку-реквієм «Голгофа ХХ століття: Голодомор».

А спеціалісти бібліотеки №16 провели для учнів 6-г класу школи №42 годину-реквієм «Людської пам’яті свіча палає», під час якої розповіли про одну з найтрагічніших сторінок української і світової історії - Голодомор 1932-33 років. Під час заходу також відбулись інсценізація, хвилина мовчання, звучала поезія, символічно було запалено свічу пам’яті.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Відділу культури Дніпровської РДА



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.