Головна  →  Новини  →  3 грудня 2021

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Щороку  3 грудня у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Він встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї 14 жовтня 1992 року.  Заходи, до яких в цей День закликає всі країни ця шановна міжнародна організація, повинні бути спрямовані на інтеграцію людей з інвалідністю у життя нашого суспільства.

Цей день покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Він є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства - людей із інвалідністю.

Хоча інвалідність корелює з неблагополучним становищем, не всі люди з обмеженими можливостями в рівній мірі знаходяться в неблагополучному становищі. Багато що залежить, зокрема, від умов, в яких вони живуть, і від того, чи мають вони рівний доступ до охорони здоров'я, освіти і зайнятості. Постійна турбота про людей - головне завдання державної соціальної політики. А турбота про соціальний захист людей з інвалідністю - це дуже відповідальна і важлива робота, а також одна з чільних ознак цивілізованої й демократичної держави.

Станом на 01.12.2021 року в Управлінні соціального захисту населення Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації перебуває на обліку 25 525 осіб з інвалідністю. Із них:

  • осіб з інвалідністю внаслідок війни - 814;
  • осіб з інвалідністю від загального захворювання та дитинства – 20 532;
  • осіб з інвалідністю внаслідок аварії на  ЧАЕС- 1 154;
  • осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю - 3 025.

У Дніпровському районі міста Києва вживаються всі необхідні та можливі заходи щодо безумовного виконання Законів України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та інвалідам», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та постанов Кабінету Міністрів України, які стосуються соціального захисту осіб з інвалідністю.

У цей День ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і бажаємо всім, хто не байдужий цій проблемі, сил і здоров’я, засобів і успіху. Захищаючи гідності людей з інвалідністю ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність - це не вирок. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Довідково.

Міжнародний день глухих відзначають в останню неділю вересня. Його проводять в рамках Міжнародного тижня глухих. 13 листопада відзначається Міжнародний день сліпих, а місяцем раніше - Міжнародний день білої тростини, який проводять 15 жовтня з 1969 року. Міжнародний день боротьби за права інвалідів - 5 травня.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами управлінні соціального захисту населення Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації

Перейти до спискуВерсiя для друку