КМДА Київська міська державна адміністрація


26 листопада 2022

Звернення т.в.о голови Дніпровської РДА Павла Бабія з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні

Звернення т.в.о голови Дніпровської РДА Павла Бабія з нагоди Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні

Четверта  субота листопада – День пам’яті жертв голодоморів. День, що об’єднує всіх українців спільним минулим: ми вшановуємо пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років і масових штучних голодів 1921-1923 і 1946-1947 років.

Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України. Через дев’ять десятиліть знову застосовуються методи геноциду. Дев’ять місяців повномасштабної війни засвідчили: здійснюючи вторгнення, росія має на меті знищити українську націю як таку, знищити українську ідентичність, культуру, мову. Для цього окупанти вбивають і депортують українців, руйнують міста та села, спалюють українські книжки.

Зумисно створений голод забрав мільйони життів українців, ставши масштабною національною трагедією, яку підсилили переселення, тюрми, табори. Пережиті жахіття залишили глибоку травму в кількох поколіннях українців. Але система не досягла головного – не зламала Україну. Серед мільйонів сплюндрованих доль були й мільйони тих, хто не втратив людської гідності та віри. Завдяки незламності українського народу Україна у 1991 році відновила свою незалежність. А нинішній всенародний опір російській агресії показує, що українці остаточно позбулися страхів, що насаджувалися тоталітарним режимом із Кремля не одне десятиліття.

У нинішній війні росія переслідує ту саму мету, що й під час Голодомору 1932-1933 років – геноцид українського народу. І тоді, і нині росія намагається зламати волю українців до спротиву, кидає проти нас весь свій терористичний арсенал.

Перемога України й покарання винних важливі не тільки для нашої країни, вони важливі для всього світу. Наше сьогодення вчить: щоб слугувати запобіжником проти повторення трагедій і злочинів минулого, наша пам’ять має бути живою і чесною, а в ставленні до тих, хто вчиняє злочини проти людства, не повинно бути подвійних підходів.

Схилімо голови в глибокій жалобі і запалімо свічки пам’яті за тими, хто загинув голодною смертю, став жертвою репресій тоталітарного режиму! Вічна шана і пам’ять жертвам Голодомору! #ПамятаємоЄднаємосяПереможемо

З повагою

Т.в.о. голови Дніпровської районної

в місті Києві державної адміністрації                                             Павло Бабій



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.