КМДА Київська міська державна адміністрація


24 січня 2023

У столиці розпочався двотижневик профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань у жінок

У столиці розпочався двотижневик профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань у жінок

До Всесвітнього дня боротьби з раком та у продовження Всесвітнього тижня обізнаності про рак шийки матки з 23 січня до 6 лютого Департамент охорони здоров’я оголосив двотижневик профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань у жінок.

В структурі виявлень занедбаних випадків раку грудей – понад 20%. Раку шийки матки – близько 20%. А це, на жаль, далеко не всі онкопатології, від яких потерпають жінки. Від раку молочної залози в середньому за рік гинуть понад 500 киянок.

В Києві наразі створений дієвий алгоритм, який покроково забезпечує якісну діагностику та адекватне лікування онкологічних хвороб. Так, упродовж останніх двох років медичні заклади за рахунок місцевого бюджету забезпечені сучасним діагностичним обладнанням. А зважаючи на те, що географія цих закладів є широкою, вирішено проблему не лише якості діагностики, а й спрощено доступ до неї. Також у Києві створено єдину цитологічну лабораторію, завдяки чому біоматеріал, зібраний у районних консультаціях, обробляється централізовано на найсучасніших аналізаторах. Налагоджено процес взаємодії між медустановами щодо ведення пацієнта. Важливо, що вся ця етапність закріплена у відповідних наказах Департаменту.

«Якщо у вас виникає питання з чого почати, то почніть із сімейного лікаря та гінеколога (до речі, щоб записатися до нього на консультацію направлення не потрібно). Сімейний лікар відповідно до скарг та з урахуванням сімейного анамнезу і потенційних ризиків порадить, якого фахівця варто відвідати. Гінеколог проведе огляд, візьме аналізи, згодом повідомить результат, а у разі потреби або призначить лікування, або направить на дообстеження і лікування до профільного закладу, що має необхідне оснащення та кваліфікованих фахівців», – зазначили в КМДА.

У разі відмови у наданні медичної допомоги або виникнення інших питань необхідно одразу звернутися до керівника медичної установи, а якщо проблему не вирішено – зателефонувати на гарячу лінію ДОЗ за телефоном: (044) 278-41-91.

За інформацією kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.