КМДА Київська міська державна адміністрація


3 квітня 2015

«Наші діти» - в умовах виховної та енергетичної фантастики, що стала практикою

«Наші діти» - в умовах виховної та енергетичної фантастики, що стала практикою

Заступник голови Дніпровської районної державної адміністрації Алла Загородня, начальник фінансового управління В’ячеслав Лавров, начальник управління освіти Наталія Іваніна, а також чимала когорта директорів навчально-виховних закладів освіти нашого району здійснили численне десантування до знакового соціального закладу – Центру захисту дітей «Наші діти», що по вулиці Тичини, 28-Б, мікрорайону Березняки.

Знаковість у сенсі винятковості розтлумачила, кому це ще не було відомо, директор установи – Ніна Горидько. Центр захисту дітей «Наші діти» у 2004 році був заснований рішенням Кабінету Міністрів України як модельний проект Німецько-Польсько-Українського Товариства в Україні та й досі слугує такого типу єдиним у нашій країні. Типовим є лише його загальне призначення – для дітей без батьківської опіки та таких, хто опинився у скрутних життєвих обставинах. А ось змістовне наповнення установи суттєво вирізняє її з-поміж інших.

На-спершу, у Центрі «Наші діти» створено ексклюзивно затишні й сприятливі умови для перебування, адаптації до соціуму та різнобічного розвитку дітей відповідної соціальної категорії. У трьох корпусах дислокації – по вісім кімнат переважно індивідуального розміщення дітей разом із окремим помешканням сімейної пари, яка, так би мовити, саме за взірцевим сімейним зразком патронує та скеровує місцевий дитячий соціум у кожному спільному помешканні. Тобто діти, позбавлені біологічного батьківського оточення, мають можливість орієнтуватися поведінкою повноцінної сім’ї, доброзичливої й чутливої до них, кожної особистості. Погодьтеся – це  складна й дивовижна до нашого досвіду педагогічна формула. Та тут вона впроваджена і діє.

Ми знані про класних керівників – усі через це пройшли. А тут у кожного вихованця – персональний соціальний педагог. А вже далі – чимале коло вчителів-вихователів різних типів фахової дотичності, аж до постави мистецтва гри в барабан.

І лише після цього ряду ексклюзивних для нових одвідувачів відкриттів, директор Центру «Наші діти» Ніна Горидько наголошує загальну до всіх спеціальних виховних закладів проголошену мету – передати вихованців у зовнішній соціум задля повноцінного самостійного життя або, коли складуться сприятливі обставини, до своєї біологічної сім’ї.

У сприянні цій меті Ніна Горидько подякувала щільній співпраці з Дніпровською районною державною адміністрацією, зокрема, зі Службою у справах дітей і Центром соціальних служб для молоді.

А вже далі мова пішла про іншу ексклюзивну складову діяльності Центру захисту дітей «Наші діти»:  впроваджених тут новітніх енергетичних технологій на базі геотермії – використання тепла землі від ґрунтових вод.

Слово взяв виконавчий директор СО НПУТУ Андре Поддубни, німець за походженням, економіст за освітою. Він запевнив, що всі тутешні три функціональних корпуси й так мають повноцінні системи утеплення. Та вони пішли далі – значно далі нашого традиційного уявлення: не лише енергозбереження, а й енерговідновлення за рахунок термальної енергії землі, тобто геотермії!

Андре Поддубни зауважив, що рекламована сонячна енергія насправді малоефективна: забагато втрат на її прийомі, акумулюванні та каналізації до споживачів. Надто ж в умовах України, де в період од листопада по березень – найбільш енергетично актуальний, сонячної енергії тут обмаль. Отож, застосували доволі розповсюджений німецький досвід – геотермію, відновлюване джерело енергії землі за рахунок теплоносія грунтових вод.

Щодо запроваджених тут деталей технології геотермії поінформував член Ради директорів Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич. Ефективний канал живлення геотермічною енергією – водоємний піщаний грунт, яким отак багата земля саме Дніпровського району столиці України. Тож впровадження геотермії тут сприятливе повсюди.

Що на території Центру «Наші діти» на Березняках було застосоване практично? Переорано весь довколишній грунт, і встановлено 54 свердловини глибиною 55 метрів. Це – колодязі по 6 квадратних метрів на 6 метрів дистанції один від одного. Тож загалом потребується площа технічної території близько 500 квадрат метрів. Через спеціальні приймачі у технічному відділенні це щодобово генерує енергію у 120 кіловат – виключно внутрішнього використання. Уся вартість робіт, устаткування та обладнання, у цінах 2013 року – 4 мільйони гривень (за калькуляцією наразі – 13 млн. грн. або 500 тисяч доларів США).

А ось і вражаючий економічний ефект. Повне енергоспоживання Центром «Наші діти» з трьома будівлями цілодобового функціонування загальною площею близько 3500 квадратних метрів, за виключенням власно добутих джерел енергії, коштувало всього 66 тисяч гривень за весь 2014 рік: порахуймо власні квартирні видатки – й співставімо з об’єктом у 3500 квадратних метрів!

Або таке співставлення: у зимовий сезон енергозабезпечення одного типового дитячого садка коштує від 300 до 400 тисяч гривень на місяць, а тут у залишку – 66 тисяч на рік!

Іще ж і мають тут усе із надлишком: цілодобове світло та гарячу воду, роботу всієї мислимої мережі побутових пристроїв, а за потреби – загальне опалення, теплу підлогу та кондиціонер, керовані, зауважимо, дистанційно й гнучко за потребою!

Подальший демонстраційно-наочний огляд території та мереж Центру «Наші діти» остаточно переконав і фахових освітян, і фахових фінансистів, що цей модельний проект вартий уже не просто уваги та захоплення, а й термінового ширшого впровадження.

Підсумовуючи напрочуд цікаво, корисно й повчально проведений час у Центрі захисту дітей «Наші діти», заступник голови Дніпровської районної державної адміністрації Алла Загородня  подякувала  господарям за плідну співпрацю на терені нашого району та зразково впроваджені тут енергетичні технології не лише зберігаючого, а й відновлювального характеру. І запевнила, що вже найближчим часом у нашій районній державній адміністрації буде створена робоча група з розробки шляхів ширшого впровадження геотермії.

Підготовлено відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.