Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Наші діти» у теплих обіймах влади і меценатів

Опубліковано 21 грудня 2015 року о 14:09
фото

Центр «Наші діти», 2007-го року заснований у Дніпровському районі столиці, широко відомий й далеко від її околиць, адже тут впроваджено чимало безаналогових проектів, наприклад, автономне застосування геотермальної енергії від надр землі, що в десятки разів зменшує кошторис за використання води, світла та тепла.

Основною ж соціальною метою діяльності Центру є не просто надати притулок дітям, які з різних причин залишилися без батьківської опіки, не просто створити їм тут найбільш комфортні побутові та виховні умови, а й, надавши опіку з боку визначених «соціальних батьків», вести процес до поступової реінтеграції цих дітей до своїх, де це можливо, біологічних сімей або сімей їхніх родичів. Також варто зазначити, що тепер, коли зі Сходу України накочують хвилі переселенців, даний заклад орієнтований стати домівкою для дітей саме звідти – і це його ще одна важлива ситуативна соціальна місія.

Заслужено звиклий до широкої уваги до себе, і до Дня Святого Миколая Центр «Наші діти» вкотре прийняв чимале коло поважних і корисних для нього гостей – народного депутата України, голову наглядової ради Структурного осередку «Німецько-Польсько-Українського товариства» в Україні, як засновника цього соціального закладу, Сергія Таруту, заступника голови Київської міської державної адміністрації Ганну Старостенко, голову і заступника голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Ярослава Горбунова і Аллу Загородню, начальників Київської міської та Дніпровської районної служб у справах дітей Валерія Танцюру і Олексія Поліщука та багатьох інших.

Модератором їхніх відвідин був виконавчий директор Центру «Наші діти» Андре Поддубни. Гості, для багатьох із них – уже вчергове, оглянули основні елементи матеріально-технічної бази даної установи, унікальної для всієї України системою теплонасосів, що живляться енергією землі, оглянули багатофункціональний стадіон для ігрових видів спорту, житлово-побутовий блок, інше.

Важливим соціальним аспектом більш ефективного функціонування всього цього прозвучало з вуст Андре Поддубни те, що наявна навчально-виховна інфраструктура Центру «Наші діти» від наступного року буде частково надаватися для використання й іншим – хто працює в соціальному напрямку на благо дітей.

Зрештою, гості долучилися до концертно-розважальної програми, що вже вирувала в центральному холі закладу, виступили зі словами привітань та побажань у цю чарівну добу Свята Святого Миколая і, як годиться, всім «нашим дітям» вручили подарункові набори.

А заступник голови КМДА Ганна Старостенко пообіцяла, що невдовзі їх особисто відвідає й Київський міський голова Віталій Кличко. В очікуванні цієї грядущої події ми всі ненадовго розсталися.

Довідково:

01 жовтня 2004 року було урочисто закладено перший камінь у будівництво та реалізацію пілотного проекту під назвою Центр захисту дітей «Наші діти», засновником якого є Структурний Осередок Німецько-Польсько-Українського Товариства в Україні. Після підписання договору про співробітництво між німецьким посольством і Київською міською владою, а також договору про оренду приміщення колишнього дитячого садка № 233, що знаходить за адресою: 02152, м. Київ, проспект  П. Тичини, 28 Б,  в травні 2007 року відбулося офіційне відкриття Центру (Topping-out ceremony). У 2008 році закінчилась реконструкція першого будинку колишнього дитячого садка і в Центрі з’явилися перші вихованці.

У своїй діяльності Центр «Наші діти» керується Постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2007 року № 787 «Про проведення в м. Києві експерименту стосовно впровадження інноваційних форм влаштування дітей» та Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 року № 1421 «Про затвердження Типового положення про Центр захисту дітей «Наші діти».

Діяльність Центру спрямована на надання різноманітних послуг, які прямо чи опосередковано підвищують благополуччя дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах та сімей.

Послуги спрямовані на адаптацію, реабілітацію, корекцію та розвиток дітей та, за необхідності, їх сімей. Допомога полягає в тому, що діти перебуваючи в Центрі знаходяться в умовах максимально наближених до сімейних. Не більше 6 дітей проживають з «соціальними батьками» (чоловік та дружина) у сучасних 5-кімнатних квартирах, де створені чудові умови для забезпечення нормальної життєдіяльності.

На сьогоднішній день в Центрі проживає 41 дитина, із них 28 дітей, позбавлених батьківського піклування та 13 дітей із зони бойових дій. В  Центрі функціонує соціальний гуртожиток, де проживає 2 повнолітні особи.

Професійну підтримку сім’ї отримують з боку вихователів, психологів, соціальних педагогів, юристів, репетиторів.

Основна мета Центру полягає у направленні дітей у постійну форму сімейного влаштування (реінтеграція в біологічну сім’ю, опіка родичами, усиновлення). Пріоритетним видом діяльності Центру "Наші діти" є робота з біологічними сім’ями, яка спрямована на повернення дітей до своїх родин. Батьки та родичі мають змогу відвідувати консультації психолога та соціального педагога. На базі центру проводяться спільні зустрічі дітей та батьків за участю психологів. Щороку близько 50% наших дітей влаштовуються у постійну сім’ю. Супровід дітей та сімей здійснюємо також протягом 3 років після виходу дитини з Центру з поступовим зменшенням періодичності відвідування.

Якщо ж дитина не повернулася в рідну сім’ю та не пішла на усиновлення, то залежно від віку та індивідуальної ситуації ми підтримуємо її в набутті навичок самостійного життя, пропонуючи послуги проживання в соціальній сім’ї або соціальному гуртожитку.

Паралельно з соціально-психологічної реабілітацією дітей Центр також творчо розвиває дітей у різних сферах (музика, танці, спорт, освіта). Наприклад, ми ініціювали унікальний для України соціально-культурний проект «включення» за участі відомих національних і міжнародних митців у співпраці з дітьми СЖО. Пілотна фаза нашого проекту завершилася виставою «Венеція: місто надії», до якої було залучено 110 дітей з різних соціальних верств (2012/2013). Також завершився другий цикл нашого проекту виставою  «По той бік сонця».

На території Центру облаштовано мультифункціональний спортивний майданчик, на якому діти катаються на роликах та грають в хокей. В Центрі розпочато реалізацію проекту «Наш вибір – спорт».

Опосередкована допомога Центру кризовим категоріям населення спрямована на удосконалення методів та форм виховання дітей, а також розробку нової законодавчої бази у сфері захисту прав дитини та уникнення кризових ситуацій в сім’ї шляхом проведення тренінгів, конференцій, семінарів, круглих столів для регулярного обміну досвідом між українськими спеціалістами, громадсько-політичними діячами та їх колегами з країн Європейського Союзу.

Центр виступає також піонером не лише у сфері надання унікальних послуг кризовим категоріям населення, але й у сфері турботи про навколишнє середовище.  Центр «Наші діти» став першим енергозберігаючим центром в Україні, облаштованим за сучасними технологіями, чиї системи опалення та гарячого водозабезпечення повністю засновані на експлуатації відновлювальних джерел енергії. Разом з ефективною теплоізоляцією корпусів Центру, геотермальна система значно скоротила наші рахунки за комунальні послуги.

 Підготовлено відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux