КМДА Київська міська державна адміністрація


9 грудня 2016

Засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій Дніпровського району

Засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій Дніпровського району

За участю голови Дніпровської райдержадміністрації Петра Онофрійчука та його заступника Алли Загородньої у Дніпровській райдержадміністрації відбулося чергове засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій Дніпровського району. Очільник району привітав присутніх та запевнив, що основним завданням районної влади є надання всебічної підтримки та сприяння у збереженні та розвитку підприємств, які забезпечують роботою жителів району та підтримують розвиток Дніпровського району в цілому, сплачуючи податки до міського бюджету. Петро Онофрійчук вручив вітальні листи від Київського міського голови Віталія Кличка керівникам 5 промислових підприємств району, які найбільш активно відгукнулися на звернення влади щодо надання шефської допомоги військовим частинам, які перебувають в зоні АТО.

Учасники засідання, яке вів голова Ради - Микола Курченко, заслухали інформацію про результати роботи промислового комплексу Дніпровського району за 9 місяців 2016 року, яку надав начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорій Лобач. Як поінформував керівник профільного відділу, відповідно до статистичних даних, у місті Києві відзначається тенденція до уповільнення темпів спаду виробництва на підприємствах. Деякі галузі показали певне зростання. Так, збільшення обсягів виробництва відбулося в 6 галузях з 9, представлених у столиці, зокрема: металургійне виробництво - на 14,9%; виготовлення виробів з деревини - на 2,9%; машинобудування - на 2,2%. Хоча, на жаль, зниження відбулося у таких галузях як: виробництво харчових продуктів - на 4,1%; легка промисловість - на 14,9%; хімічна промисловість - на 10,2%. За підсумками роботи промислового комплексу Дніпровського району, до якого входить 51 підприємство за 9 місяців 2016 року, реалізовано продукції на суму 5 млрд. 472 млн. грн, що на 21,8% (977 млн. грн.) більше, ніж за аналогічний період минулого року. За питомою вагою обсягів продукції, реалізованої підприємствами, Дніпровський район займає 6 місце серед інших районів Києва (5,4%). Відповідно до моніторингу соціально-економічного розвитку за напрямом «Реальний сектор економіки» щодо роботи промислового комплексу, Дніпровський район має третій показник за обсягом реалізованої промислової продукції у розрахунку на 1 працюючого в промисловій діяльності (1 млн. 244 тис. грн). Найбільш потужними підприємствами в районі, нині, є ТОВ «ІНТЕРСТАРЧ» (виробництво продуктів переробки для харчової промисловості);ПАТ «УКРПЛАСТИК» (виробництво пакувальних матеріалів), ТОВ «ЄВРО-РЕКОНСТРУКЦІЯ» (виробництво та розподіл електроенергії, газоподібного палива та води), ПрАТ «ФАНПЛИТ» (виготовлення виробів із деревини). Середня чисельність працівників промислової діяльності станом на 1 жовтня 2016 року склала 4400 осіб (без врахування Дарницького вагоноремонтного заводу), що на 285 осіб менше з початку року. Найбільший розмір заробітної плати штатних працівників має ПАТ «УКРПЛАСТИК»- 13567 грн. (середня по Києву 9136 грн.). У той же час на підприємствах району існує нагальна потреба у працівниках робітничих спеціальностей.

На засіданні виступила заступник директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Русанівка», районний профпатолог Тетяна Воробей, яка запропонувала шляхи налагодження співпраці підприємств, організацій району із закладами охорони здоров’я щодо організації профілактичних медичних оглядів працівників. За результатами обговорення було прийняте рішення щодо:- уточнення списків працівників, які підлягають обов’язковому медичному огляду; - організації проведення Днів здоров’я на підприємствах, особливо, тих, які мають шкідливі умови праці. Робота буде проводитися відповідно до заявок підприємств, поданих до районного управління охорони здоров’я.

Пропозиції щодо напрямків співпраці з підприємствами району у питаннях профорієнтації шкільної молоді презентувала учасникам засідання директор позашкільного навчального закладу «Центр технічної і художньо-естетичної творчості для дітей і юнацтва «Зміна» міста Києва» Катерина Фоя. Метою роботи закладу, що знаходиться на вул. Краківська, 20, є залучення дітей до прикладних видів творчості, технічна підготовка, які надалі можуть стати базою для обрання дітьми робітничих професії, що наразі є найбільш запитуваними серед підприємств.  Нині заклад має 16 напрямків роботи з дітьми та молоддю, які активно розвиваються. Задля розширення можливостей підготовки дітей до свідомого вибору професії необхідно забезпечити практичну складову навчання. Директор центру звернулася до керівників з пропозицією надати можливості для проведення екскурсій на діючих підприємствах, ознайомлення учнів та викладачів з особливостями сучасних виробничих процесів, також, для підсилення матеріальної бази закладу, за можливості, надати виробниче обладнання (станки тощо), виробничі відходи, які можуть бути використані під час навчання дітей  (обрізки матеріалів тощо). Натомість діти могли б запропонувати концертну програму для працівників підприємств, а також надати креативні ідеї та допомогу у естетичному оформленні тощо. Члени Ради позитивно відгукнулися на надані пропозиції та прийняли рішення започаткувати співпрацю Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій із Центром технічної і художньо-естетичної творчості для дітей і юнацтва «Зміна»  та підготувати спільний план заходів.

Під час засідання керівники обговорили і ряд найбільш болючих питань, які стосуються забезпечення стабільної роботи підприємств. Зокрема промисловців турбує значне посилення фіскального тиску у зв’язку із збільшенням у поточному році розміру ставки податку за користування земельними ділянками. Було прийнято рішення щодо спільного звернення Ради Дніпровського району та Ради директорів підприємств, установ та організацій м. Києва при виконавчому органі Київради (КМДА) до керівництва столиці з проханням щодо підтримки таких підприємств.

Загалом, за результатами засідання напрацьовано ряд рішень Ради, які спрямовані на вирішення порушених питань, та сприятимуть розвитку промислового комплексу і реалізації державної соціально-економічної політики у Дніпровському районі.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами районного відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.