Головна  →  Новини  →  16 грудня 2016

«Україна – спільний дім»: творча зустріч літніх киян та внутрішньо переміщених осіб

«Україна – спільний дім»: творча зустріч літніх киян та внутрішньо переміщених осіб

З метою забезпечення інтеграції внутрішньо переміщених осіб в місцеву громаду у приміщенні Територіального центру соціального  обслуговування Дніпровського району (м. Київ, вул. Курнатовського, 7а) 15 грудня пройшла творча зустріч місцевих мешканців та внутрішньо переміщених осіб «Україна – спільний дім».

Захід відбувся завдяки ініціативі відвідувачів Територіального центру соціального обслуговування Дніпровського району, які запросили на зустріч  жителів Хоспісу для літніх людей, евакуйованого з м. Артемівськ Луганської області. Вперше за 2,5 роки, у переселенців, що мешкають під Броварами, завдяки зібраним на автобус коштам, з’явилась можливість виїжджати на культурні заходи за межі села, де вони мешкають. Гості відвідали відділення денного перебування Територіального центру, де волонтер Галина Шарій провела курс факультету «Університету З-го віку» «Народний календар України» та розповідала про звичаї і обряди свята Калита. Також гостей запросили до актової зали, де у дружній теплій атмосфері спілкувались, співали та насолоджувались концертною програмою, яку підготував ансамбль «Вербиченька».

До слова були запрошені: заступник голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Алла Загородня, представник УВКБ ООН з правових питань Віра Шелест, засновниця громадської організації «Крим SOS» Ірина Даценко, радниця Міністерства соціальної політики Олександра Магурова та  координатор Хоспісу для літніх людей Олег Горбачов.

Наприкінці зустрічі, представники громадської організації «Крим SOS» організували майстер-клас з виготовлення новорічних прикрас. Зустріч завершилася у надзвичайно теплій атмосфері - спільним чаюванням та залишила відчуття гарного настрою і наснаги у всіх присутніх.

Довідково:

Станом на 5 грудня 2016 року в столиці мешкає 47 998 внутрішньо переміщених осіб (ВПО) пенсійного віку та людей з інвалідністю. На сьогодні, надзвичайно важливим викликом для держави є питання адаптації внутрішньо переміщених осіб, особливо людей літнього віку та з інвалідністю. Адже, зазвичай ця категорія людей має обмежене коло спілкування, не може працювати. Протягом 2015-2016 років Всеукраїнською громадською організацією «Допомога» організовано цілу низку заходів, спрямованих на адаптацію літніх людей та людей  інвалідністю. Так 2 червня 2016 року у м. Бровари було проведено концерт для літніх людей «Дарунок Досвіду», який відвідали внутрішньо переміщені особи, а також місцеві жителі. Після концерту було оголошено збір коштів, за допомогою платформи «Спільнокошт», на придбання мікроавтобуса Хоспісу для літніх людей. Протягом 100 днів було зібрано 112 125 гривень, за які придбано автобус. 250 доброчинців відгукнулися на прохання допомогти літнім переселенцям та перерахували кошти на підтримку проекту.

У Дніпровському районі столиці, який межує з Броварським районом Київської області, зареєстровано 4 913 внутрішньо переміщених осіб-пенсіонерів. Дехто з них брав участь у концерті в Броварах. Інші підтримали збір коштів на мікроавтобус, а коли вони були зібрані, народилася ідея відсвяткувати цю подію та запросити жителів Хоспісу для літніх людей на спільний культурний заклад до столиці.

Проект «Хоспіс для літніх людей» реалізується з 2004 року. До 2014 він розміщувався у м. Артемівськ Луганської області. У зв’язку з військовою агресією заклад евакуйовано на Київщину. На жаль, довелося залишити все майно, зокрема й транспорт. Протягом 2,5 років не було змоги організувати культурні заходи для літніх людей поза стінами Хоспісу. Наразі, завдяки доброті та людяності простих жителів Києва та області, у закладі є мікроавтобус і мешканці з радістю відгукнулися на запрошення киян…

За інформацією Територіального центру соціального обслуговування Дніпровського району

Перейти до спискуВерсiя для друку