Головна  →  Новини  →  16 лютого 2017

Президент: Увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні та подій Революції Гідності – питання державної ваги

Президент: Увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні та подій Революції Гідності – питання державної ваги

Президент Петро Порошенко наголошує, що у національній пам’яті мають бути збережені події Революції Гідності, які нагадуватимуть прийдешнім поколінням про ціну здобутої для них свободи.

«Тому увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні та подій Революції Гідності – це питання державної ваги. Спорудження Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні як місця національної пам’яті – це наше з вами всенародне завдання», — сказав Петро Порошенко на церемонії вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Глава держави зауважив, що минулого року висловив спільне переконання, що меморіальний комплекс має бути розташований тільки за адресою: алея Героїв Небесної Сотні. «Я в цьому абсолютно переконаний», — додав він.

«Фактично місце, на якому ми зараз знаходимось, уже стало святим для кожного українця без виключення. Воно перетворилося на місце справжнього паломництва. Всім очевидно, що ця земля належить Небесній Сотні за вищим, небесним правом», — зазначив Петро Порошенко.

Водночас, Президент наголосив, що мусив втручатися у хитросплетіння земних законів для того, щоб «розрубати гордіїв вузол, який заводив у глухий кут суперечки щодо власності на цю ділянку».

«Відтак, я прийняв рішення і оголошую невідкладним проект Закону України про внесення змін до законодавства з метою вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні», — повідомив Президент.

Глава держави подякував депутатам Київради і міському Голові Києва Віталію Кличку, які вже прийняли важливе рішення, що нарешті дає початок спорудженню цього Меморіального комплексу. «Своїм голосуванням вони надали дозвіл на розробку проекту землеустрою на відведення земельної ділянки Національному меморіальному комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності», — сказав він.

«Нарешті, питання вибору найкращого проекту і будівництва Меморіалу переходить у дуже практичну площину. Надалі нам необхідне об’єднання зусиль всіх — суспільства і влади для якнайшвидшого проведення міжнародного конкурсу, розробки проекту та початку й завершення будівництва», — зазначив Петро Порошенко.

Президент також висловився за створення найближчим часом Фонду, який би підтримав здійснення кожного з етапів спільного, справді всенародного проекту Меморіалу. «Я тут виступаю не лише ініціатором, але й першим спонсором такого фонду, щоб допомогти йому не тільки добрим словом, а й грошима. Сподіваюсь, що мій приклад знайде багато послідовників», — сказав Петро Порошенко та закликав всіх, кому дорога пам’ять про подвиг Небесної Сотні, долучатися до цієї справи.

Глава держави підкреслив, що беззаперечно має бути місце, куди приходитимуть мільйони українців, щоб вклонитися пам’яті тих, з чийого подвигу починалася нова Україна. «Тих, хто довів, що слова, наміри і декларації стають цінностями, якщо люди готові віддати своє життя за ці цінності», — сказав він.

Перед початком церемонії Глава держави разом з дружиною вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та встановили лампадки біля місця загибелі патріотів на вулиці Інститутській.

Довідково:

Меморіально-музейний комплекс Героїв Небесної Сотні, який зведуть на місці трагічних подій, повинен стати символом боротьби українського народу за свою свободу та гідність, і пам'ять про наших героїв буде вшанована й увіковічена. Про це Київський міський голова Віталі Кличко заявив під час вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, які загинули під час Революції Гідності. Він зазначив, що з часів трагічних подій на Майдані минуло три роки, а частина вулиці Інститутської (Алея Героїв Небесної Сотні) й досі місце з особливою атмосферою.

«Це місце болю і безжальних вбивств. Тут досі дух відважних людей, які не роздумуючи загинули за вільний вибір своєї країни, за волю та гідність кожного її громадянина, за справедливість», – сказав Віталій Кличко.

Мер Києва повідомив про те, що Київрада надала дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення ділянки під зведення Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні. «І місто усіляко сприятиме та допомагатиме у втіленні цього надзвичайно важливого проекту», – наголосив Віталій Кличко.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв'язків із громадськістю за інформацією офіційного інтернет-представництва Президента України та kievcity.gov.ua.

Перейти до спискуВерсiя для друку