Головна  →  Новини  →  18 травня 2017

Державні службовці Дніпровської РДА приєдналися до святкування Всесвітнього дня вишиванки

Державні службовці Дніпровської РДА приєдналися до святкування Всесвітнього дня вишиванки

Цьогоріч, 18 травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки – свято національної єдності, покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння національного вишитого одягу та об’єднати українців. Щороку в третій четвер травня кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка, виявивши свою національну та громадянську позиції.

Вишиванка – символ української нескореності, свободи та самобутності, що об’єднує українців, незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів. 

Державні службовці Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, на чолі з головою Петром Онофрійчуком, також проявили патріотичність, любов до Батьківщини та повагу до народних традицій. Сьогодні, вони з радістю прийшли на роботу у вишиванках та зробили спільне фото на згадку про це свято.

Довідково. Ідея відзначати День вишиванки виникла у 2006 році. Тоді кілька студентів та викладачів Чернівецького національного університету одягнули вишиванки й влаштували флешмоб. А вже через кілька років День вишиванки набув міжнародних масштабів та перетворився на Всесвітній. Наразі до акції долучаються понад 60 країн по всьому світу. Українці, де б вони не мешкали, одягають вишиванку на знак своєї національної ідентичності та свідомості. Іноземці ж одягають вишиту сорочку, щоб показати і висловити свою підтримку українцям та Україні. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного.

Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у національному одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Здавна вважалося, що сорочка, вишита кольоровими нитками та прикрашена візерунками, приносила успіх та служила оберегом для господині чи господаря. В наш час вишиванка не є повсякденною формою одягу, а перетворилася на святкове вбрання для визначних дат, релігійних та державних свят.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

 

Перейти до спискуВерсiя для друку