Головна  →  Новини  →  25 вересня 2013

Мешканці Дніпровського району мають можливість детальніше дізнатися про військову службу за контрактом

Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, Урядом та військовим керівництвом Держави прийнято рішення щодо поетапного переходу на комплектування Збройних Сил України (ЗСУ) військовослужбовцями військової служби за контрактом.

13 вересня Дніпровським районним у м. Києві військовим комісаріатом (Дніпровським РВК), у рамках міського заходу, було проведено День військовозобов’язаних – зустріч військовозобов’язаних з представниками райвійськкомату та військових частин, які комплектуються військовослужбовцями військової служби за контрактом. Захід мав на меті поінформувати громадськість району й представників засобів масової інформації про перебіг реформування ЗСУ та привернути увагу військовозобов’язаних до військової служби за контрактом.

Військовий комісар Дніпровського РВК полковник Олег Васильович Орел зробив доповідь на тему «Професійній контрактній армії альтернативи немає».

Фахівець райвійськкомату та працівник ЗСУ Валерій Ковальчук розповів присутнім про перелік посад військової служби за контрактом у ЗСУ та  алгоритм роботи військового комісаріату щодо їх комплектування. Запрошені представники військових частин відповіли на питання  військовозобов’язаних. Зокрема, представники Окремого президентського полку та бригади охорони розповіли про забезпечення умов служби та привабливість військової служби за контрактом у ЗСУ. Дніпровський РВК і надалі буде періодично проводити зустрічі військовозобов’язаних, які стоять на обліку в Дніпровському РВК з представниками підрозділів Генерального штабу, Озброєння, Тилу Збройних Сил України та військових частин, які комплектуються військовослужбовцями військової служби за контрактом, а також резервістами.

Довідкова інформація:

У травні Кабінет Міністрів розглянув і схвалив Державну комплексну програму реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року. Тим самим підтверджено, що створення компактного, технологічно сучасного і професійного війська, здатного відвернути будь-яку агресію проти нашої країни чи зазіхання на її територіальну цілісність, залишається основним завданням держави у сфері оборони.

Після завершення всіх етапів програми загальна чисельність ЗСУ значно зменшиться головним чином за рахунок скорочення чисельності частин забезпечення і оптимізації військових підрозділів, безпосередньо зайнятих бойовою підготовкою, буде значно покращено рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також оснащення армії новітнім озброєнням та військовою технікою.

За рішенням Президента України та Міністра оборони цієї осені проводиться останній призов на строкову військову службу. Тому Дніпровський райвійськкомат зараз виконує поставлене завдання щодо призову-2013. Відповідно, 2014-го в запас звільниться останній, так би мовити, строковик. Тому перехід на комплектування армії виключно військовослужбовцями за контрактом є і залишається одним з пріоритетів військової реформи.

Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України неодноразово наголошував, що влада має твердий намір здійснити перехід до комплектування армії військовослужбовцями за контрактом. Глава держави зауважив, що для ефективної реалізації цього завдання необхідно здійснити низку заходів щодо підвищення конкурентоспроможності військової служби, впровадити механізми мотивації для залучення молодих людей на військову службу за контрактом та продовження ними контрактів на наступні періоди.

Серед таких він назвав забезпечення військовослужбовців житлом, гідне грошове утримання, можливість здобуття вищої освіти під час проходження військової служби за рахунок держави та повноцінну бойову (спеціальну) підготовку. Вирішивши ці та ще ряд інших завдань, ми створимо умови для стовідсоткового комплектування армії військовослужбовцями за контрактом.

Як бачимо, зміна системи комплектування збройних сил змушує військово-політичне керівництво особливу увагу приділити людському фактору, адже перехід на військову службу за контрактом передбачає формування та реалізацію відповідної стратегії управління особовим складом.

Перехід на комплектування військових частин та підрозділів військовослужбовцями за контрактом – фактично найголовніша частина реформи Збройних Сил України. Тому ми зараз проводимо широку рекламно-агітаційну кампанію щодо залучення працівників підприємств, студентів, учнівської молоді та жителів нашого району на контрактну службу у вітчизняні Збройні Сили із загальною метою – професіоналізації української армії.

Прорив в укомплектуванні військових частин по контрактному принципу можливий завдяки суттєвому підвищенню грошового забезпечення військовослужбовців.

З метою вирівнювання рівня грошового забезпечення військовослужбовців різних видів (родів) військ Збройних Сил України, постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 №161 визначено розмір щомісячної грошової винагороди та категорії військовослужбовців, яким вона передбачена.

 Так, починаючи з жовтня минулого року, вже отримують цю грошову винагороду у розмірі місячного грошового забезпечення (подвійне грошове забезпечення) військовослужбовці, які проходять службу у: високомобільних десантних військах, частинах спеціального призначення; авіаційних частинах Повітряних Сил та Сухопутних військ; всіх військових частинах і установах розташованих на території АР Крим.

Відповідно до внесених змін передбачено встановити додаткову грошову винагороду для військовослужбовців інших військових частин у розмірах: з 01.04.2013 - в розмірі 20%; з 01.09.2013 - в розмірі 40%; з 01.01.2014 - в розмірі 60%; з 01.04.2014 в розмірі 80%; з 01.07.2014 - в розмірі 100% місячного грошового забезпечення.

Таким чином, підвищення відбудеться поетапно, та з 01 липня 2014 року рівень грошового забезпечення зазначених військовослужбовців, зросте у два рази. Так, наприклад, зарплата стрільця збільшиться з 1500 грн до 3000 грн, а старшина замість 2500 грн буде отримувати 5 тис. грн. Якщо подивитись на середньостатистичний рівень зарплат у країні, то оклад, який отримуватимуть контрактники, вже можна вважати гідним.

Крім того, Міністр оборони України дав вказівку підготувати проект розпорядження щодо матеріального заохочення відмінників бойової підготовки. Це матеріальне заохочення буде стосуватися усіх видів Збройних Сил України.

Зрозуміло, що підвищення грошового забезпечення є одним з пріоритетних напрямів при переході Збройних Сил на комплектування виключно військовослужбовцями за контрактом.

Певна річ, зарплата має велике значення, але в армії й інші соціальні аспекти відіграватимуть свою роль. Тому змінюється широкий спектр соціальних гарантій та інших мотиваційних чинників, як військовослужбовців, так і членів їх сімей. А це:  можливість вибору місця проходження військової служби та посади; стабільне без затримок щомісячне грошове забезпечення; безкоштовне речове забезпечення; соціальний пакет (медобслуговування, пільги, обов'язкове державне страхування); правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей; можливість безкоштовного навчання у ВВНЗ та здобуття спеціальності. Крім того, щороку виплачуються: одноразова матеріальна допомога; грошова допомога на оздоровлення при убутті у відпустку (на 30 діб).

Відповідно до Державної комплексної програми, про яку я вже говорив на початку, реформа Збройних Сил розрахована до 2017 року включно. На цей період передбачений і бюджет армії, який становитиме 131 мільярд гривень.

На бойову підготовку за цей період буде виділено 12 млрд грн, на переозброєння – 24,7 млрд грн, утримання ЗС України – 90 млрд грн.

На сьогодні Українське військо вже укомплектоване контрактниками на 58%. Найбільше укомплектовані контрактниками флот, авіація і спецназ, а найменше контрактників – у Сухопутних військах.

З початку року на контрактній основі в армію було прийнято 6,8 тис. осіб, а до кінця року очікується 7 тисяч. На сьогодні перевага прийнятих контрактників над звільненими становить 3,7 тис. чоловік.

Планується, що 2014 року в українську армію на контрактній основі буде прийнято 4,8 тис. військовослужбовців, у 2015 – близько 5 тисяч, а в 2016-2017 роках в межах 4,5 - 5 тисяч чоловік.

За станом на 13 вересня Військовим комісаріатом було вивчено та оформлено особових справ на 35 кандидатів на військову службу за контрактом. З них, 28 осіб поїхали на співбесіду до військових частин. Вісім кандидатів вже уклали контракти (серед них 4 дівчини). Особові справи ще двох кандидатів направлено до військових частин. На даний час ще 3 кандидати з нашого Дніпровського району збирають документи та проходять медичну комісію (райвійськкоматом готуються на них особові справи).

Більшість бажаючих служити у військових частинах Сухопутних Військ – 20, у Повітряних Силах – 11 та у Військово-Морських Силах –
2 юнаки. Двоє бажають служити в інших військових формуваннях.

На даний час у Дніпровському районному військовому комісаріаті на обліку більше ніж 20,5 тис. вакантних посад з різних військових частин усіх видів Збройних Сил по всій території України. І цей перелік щомісячно уточнюється та поновлюється в залежності від динаміки комплектування військових частин контрактниками.

Крім військової служби за контрактом, Генеральним штабом Збройних Сил України упорядковується і військова служба у резерві. Тому райвійськкоматом сьогодні активно проводиться робота щодо уточнення планів бойової підготовки, соціальних виплат для резервістів, посад резервістів у військових частинах, система обліку, оповіщення, списки та інші дані резервістів та кандидатів на службу у резерві.

Бажаючі пройти військову службу за контрактом або у резерві можуть звернутися до Дніпровського районного у місті Києві військового комісаріату. Відповідальні особи – заступник військового комісара майор Мохончук Роман Михайлович та працівник ЗСУ Ковальчук Валерій Семенович.

Контакти:

Телефон/факс: (044)220-23-22.

Телефони: (044) 220-23-23, 220-23-24.

E-mail: [email protected]

Адреса: м. Київ, вул. Миколи Лебедєва, 14-а.

За інформацією Дніпровського районного у м. Києві військового комісаріату

Перейти до спискуВерсiя для друку