Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Новини міста: Київ планує за кілька років відмовитись від проблеми накопичення відходів на полігонах

Опубліковано 23 жовтня 2013 року о 15:22
фото

Перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко провів виїзну нараду на полігоні твердих побутових відходів № 5, що в селі Підгірці Обухівського району Київської області, та ознайомився з роботою відновленої системи очищення стічних вод «Rochem UF – Systeme GmbH».

За його словами, модернізація та відновлення функціонування системи дасть змогу щоденно знешкоджувати добову норму утвореного фільтрату та не допустити збільшення його на полігоні в озерах-накопичувачах.

У 90-роках був проведений аналіз лабораторних досліджень проб води, ґрунту та атмосферного повітря. Він показав, що найбільш значним та довготривалим чинником негативного впливу на навколишнє природне середовище є наявність фільтрату, який постійно утворюється в тілі полігону. Саме тому було прийнято рішення у 1998 році встановити систему очищення фільтрату. Так, з 1998 до 2013 року було очищено біля 500,0 тис. м3 фільтрату.

«Полігон твердих побутових відходів № 5 чи не єдиний в Україні, де фільтрат накопичується та проходить очистку. Тобто, на установку надходить фільтрат, а виходить чиста вода і концентрат, який ми накопичуємо та поступово утилізуємо», – наголосив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Новицький.

Він також зауважив, що у 2008 році було проведено планову модернізацію системи очистки стічних вод «Rochem UF – Systeme GmbH». Однак, у вересні 2011 року через проблему нерівномірності подачі електроенергії частина електронного обладнання вийшла з ладу і станція спочатку зменшила виробничі обсяги більше ніж в три рази, а згодом і взагалі призупинила свою роботу, що відразу ж відобразилося на рівні фільтрату, який при інтенсивності природних опадів поточного року вже досяг свого критичного рівня.

«З запуском цієї установки ми стабілізували ситуацію на полігоні. І тепер нам необхідно вирішити проблему утилізації накопиченого фільтрату, адже його сьогодні зібралося в об’ємі 600 тис. тонн. У наступному році ми плануємо запустити ще одну установку очищення фільтратів, що дасть можливість за 7-8 років позбавитися від нього», – сказав Анатолій Голубченко.

Перший заступник голови КМДА наголосив, що нині міська адміністранція разом з керівництвом Київської області працюють над покращенням екологічної ситуації на прилеглих до полігону територіях. Мова йде про спільну участь в розробці  проекту з комплексного вирішення питання будівництва потужностей з сортування та переробки сміття, що надходитиме з Києва та населених пунктів Київської області, а також сміття, яке вже накопичено на полігоні, маючи на меті за декілька років вивести з експлуатації полігон та розпочати його рекультивацію.

Крім того, зараз вже тривають роботи з укріплення дамб полігону, відповідно до проектних рішень. Адже не тільки зараз, а й навіть після  закриття має бути забезпечена його безпечне утримання.  До того ж, такі заходи нададуть час на реалізацію зазначеного комплексного проекту.

 Нагадаємо, що полігон твердих побутових відходів № 5 в селищі Підгірці Обухівського району Київської області – єдиний полігон Києва, де здійснюється захоронення до 50% утворених в місті ТПВ. Експлуатується він з серпня 1986 року, переданий у господарське відання ПАТ «Київспецтранс». Його загальна площа – 63,7 га. Зараз на полігоні захоронено близько 28 млн. куб. м.

За інформацією http://kievcity.gov.ua/


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux