Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Стягнення аліментів за кордоном - можливе

Опубліковано 04 жовтня 2018 року о 14:25
фото

Питання стягнення аліментів у випадку, коли один з батьків є громадянином іншої країни або проживає за кордоном є достатньо складним, проте може бути вирішено.

Відповідно до національного законодавства України у батьків є певні зобов’язання, і зокрема, це утримання дитини до досягнення нею повноліття. Цей обов’язок є важливим, оскільки батьки зобов’язані не тільки займатися вихованням своїх дітей, але й створювати їм належні умови для існування, забезпечувати мінімально необхідними благами, що потрібні для їх життя, виховання та розвитку. Цей обов’язок є однаковий для кожного із батьків, незалежно від того, в якій країні проживає той із батьків, який повинен його виконувати. Хибною є думка батька або матері, які виїхали за кордон, що це позбавляє їх необхідності дотримуватися обов’язків щодо утримання своїх дітей.

До речі, обов’язок щодо утримання виникає не тільки у батьків, а й у повнолітніх дітей, які зобов’язані утримувати своїх непрацездатних батьків.

На сьогоднішній день Україна є учасницею ряду двосторонніх та багатосторонніх міжнародних договорів, які дозволяють вирішувати питання стягнення аліментів.

Так, у 2006 році Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном 1956 року. Процедура стягнення аліментів за названою Конвенцією 1956 року визначена Інструкцією про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.12.2006 р. за № 1390/13264.

З метою подальшого вдосконалення міжнародно-правової бази з відповідних питань у 2007 році було підписано Конвенцію про міжнародно-правове стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, яку Україна ратифікувала у 2013 році. Метою цієї Конвенції є створення універсального механізму визнання і виконання судових рішень, зокрема для держав з різними правовими системами. У 2017 році затверджено Інструкцію про виконання в Україні Конвенції про міжнародно-правове стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 18.09.2017 р. за № 1150/31018.

Отже, якщо батьки чи діти з тих чи інших причин не можуть самостійно врегулювати питання щодо обов’язку утримання, на допомогу приходить міжнародно-правовий механізм вирішення цих питань, зокрема шляхом звернення до суду.

При зверненні з позовом до суду, якщо одна із сторін проживає за кордоном, необхідно, крім вимог чинного національного законодавства, враховувати також і положення відповідних міжнародних договорів України, які діють у відносинах між Україною та іноземною державою.

Для того, щоб стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном, громадяни України мають два шляхи:

  1. звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в України і є рішення суду);
  2. звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник із заявою про встановлення рішення щодо аліментів.

Звертаємо увагу на те, що у випадку виникнення необхідності стягнення аліментів з осіб, які перебувають на території іноземної держави, з якою Україною укладено відповідний міжнародний договір, заінтересована особа може звернутися для отримання більш детальної інформації щодо вимог оформлення документів до відповідного територіального управління юстиції за місцем проживання.

За інформацією Управління судової, аналітично-правової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у місті Києві


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux