Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сумні рекорди: чому киянам потрібно робити щеплення від кору

Опубліковано 23 серпня 2019 року о 13:08
фото

Понад 57 тисяч людей захворіли на кір в Україні з початку року. Такі офіційні дані МОЗ України. Чим ця хвороба така небезпечна, і чому на неї все частіше хворіють дорослі? Як вберегти себе та своїх дітей від смертельного вірусу?

Сумна статистика

Данні ЮНІСЕФ свідчать, що Україна є світовим лідером за захворюваністю на кір. Далі йдуть Філіппіни, Бразилія, Ємен, Венесуела і Сербія. Від початку року у Києві захворіли понад 5000 людей, 50% з яких потребували госпіталізації, тому, що мали серйозні ускладнення. Близько 3000 це дорослі.

Інфекційний збудник, який сприяє захворюванню на кір - вірус. Захворювання проявляється тому, що 9 з 10 не вакцинованих людей незалежно від віку, після контакту з хворою на кір людиною – інфікуються. Хвороба підступна ускладненнями: запалення легень, вуха, оболонок головного мозку –  енцефаліт чи менінгіт. Кір є однією із найнебезпечніших хвороб у світі, яка дає високі показники смертності у дітей.

Як захиститися від хвороби

-Єдиний спосіб запобігти хворобі на кір – це зробити щеплення. Причому, безкоштовно і відповідно до календаря або до тих показів, які є.  Як дітям (у віці 1 та 6 років планово), так і дорослим (1 щеплення достатньо) у будь-якому віці за показами: -у перші 72 год після контакту з хворим, -за умови відсутності даних про щеплення, -за результатами аналізу крові на наявність імунітету до кору (імуноглобуліни G)- розповідає директор Міського Центру  Громадського Здоров'я, Олена Лукашевич.

Також, Олена Лукашевич зауважила, що збудник кору може зберігатися у тому приміщенні, де перебував хворий, протягом 2 годин після того, як людина уже вийшла з кімнати. 

У яких випадках щеплення протипоказано

Звичайно, бувають протипоказання для вакцинації.  У дітей та дорослих вони майже однакові: підвищена температура понад 38,5,  алергічна реакція до компонентів вакцини (зокрема, трикомпонентна вакцина КПК містить живі віруси), серйозні  імунодефіцитні стани, зокрема вірусу імунодефіциту людини та важкі алергічні реакції протягом життя, як наприклад анафілактичний шок, також вагітність.

Де можна зробити щеплення

До слова, безплатно зробити щеплення і дітям і дорослим можна за умови підписаної декларації.

Перевірити наявність вакцин в тому чи іншому медичному закладі ви можете на сайтах health.kievcity.gov.ua, kcphc.kiev.ua. Вакцини у приватних так і державних медичних закладах  - однакові.

Проте, не всі українці готові робити щеплення своїм дітям. Під час нашого опитування виявилося, що чимало дорослих категорично налаштовані проти вакцинації та вважають, що воно може зашкодити здоров’ю.

 -Вакцинація  може бути небезпечною та шкідливою. Особисто я знаю випадки коли це дуже погано вплинуло на здоров’я дитини і вона загинула, –коментує перехожа Тетяна.

Хоча, є й ті, які вважають своїм обов’язком аби дитині були зроблені усі потрібні щеплення.

- Щеплення робити потрібно. Звичайно, іноді,  бувають побічні дії, тож до цього потрібно бути готовим. Але дитині потрібен міцний імунітет. Звісно, не можна робити щеплення коли є температура чи інші захворювання, - розповідає представник організації Ротарі в Україні Марина.

До слова, Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти й науки закликають батьків зробити дітям усі необхідні за календарем щеплення до 1 вересня. Невакциновані діти не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями. За винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації.

За інформацією: vechirniy.kyiv.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux