Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

В Дніпровському районі створюються всі умови для влаштування безбар’єрного середовища

Опубліковано 16 липня 2019 року о 16:50
фото

У Дніпровському районі міста Києва на особливому контролі знаходиться виконання Міської комплексної цільової програми «Київ без бар’єрів».

Дніпровською районною в місті Києві державною адміністрацією значна увага приділяється питанню забезпечення дотримання прав осіб з інвалідністю в усіх сферах життєдіяльності та повного їх включення в соціум, а також створенню безперешкодного доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями до державних установ та інших об’єктів соціально-культурної інфраструктури.

Переважна більшість будівель державних установ, місцевих закладів системи соціального захисту населення, культури, закладів соціальної сфери, освіти, громадських будівель, а також медичних закладів облаштовані спеціальними засобами для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення: побудовані пандуси та працюють ліфти, підйомники, з’їзди для крісел колісних, встановлено кнопки виклику персоналу, облаштовано спеціальні паркувальні місця для транспортних засобів, якими користуються особи з інвалідністю.

 

За даними комунального підприємства «Київдорсервіс» станом на 01.07.2019 на вулично-шляховій мережі Дніпровського району функціонують 20 світлофорних об’єктів, обладнаних пристроями звукового оповіщання (ПЗО).

Маршрути міста, в тому числі і на території Дніпровського району, обслуговуються громадським транспортом, пристосованим для перевезення осіб з інвалідністю: низький рівень підлоги (379 одиниць), зовнішні звукові інформатори (193 одиниці), внутрішні інформатори - табло (220 одиниць).

 

За даними комунального підприємства «Київський метрополітен» на станціях метро, які розташовані у Дніпровському районі, всі сходи у підземних переходах та сходи до платформ облаштовані гранітними колясочними з’їздами.

 

Протягом 2018 року співробітниками Комунального підприємства "Шляхово-експлуатаційного управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району м. Києва» виконано пониження бортового каменю на 14-ти наземних пішохідних переходах з наклеюванням на них тактильної плитки, як індикатору для забезпечення безпеки руху осіб з вадами зору та інших осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Згідно Плану поточного ремонту на 2019 рік, виконано запланованих 10 понижень бортового каменю на наземних пішохідних переходах за рахунок коштів місцевого бюджету на загальну суму 176,4 тис. грн. Ця робота буде проводитися й надалі.

 

Працівниками Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва» також проводиться робота із улаштування безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю. Так, за рахунок власних коштів, в 2018-2019 роках встановлено 21 пандус в житлових будинках на загальну суму 41 400,8 грн.

Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Дніпровського району вживає всіх необхідних заходів для забезпечення особам з інвалідністю доступності до парків, скверів та об'єктів благоустрою, які закріплені за підприємством.

 

В районі утворено Комітет забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до обʾєктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

 

Станом на 01.07.2019 року в управлінні праці та соціального захисту населення Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації перебуває на обліку 22 525 осіб з інвалідністю.

Із них:

- осіб з інвалідністю внаслідок війни - 929; 

- осіб з інвалідністю від загального захворювання та дитинства - 18714;

- осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС- 1417;

- осіб з інвалідністю з дитинства - 1391.

В районному управлінні праці та соціального захисту населення, Територіальному центрі соціального обслуговування приділяється значна увага створенню сприятливих умов для перебування інвалідів: на першому поверсі Управління функціонує «єдина приймальна», де організовано прийом документів від осіб з інвалідністю для призначення допомог та надання соціальної допомог. Відділи управління, робота яких пов’язана з обслуговуванням осіб з обмеженими фізичними можливостями, розташовані на першому поверсі. Підлога вистелена плиткою без порогів, що дає змогу безперешкодного доступу особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення до кабінетів управління. На першому поверсі розташовано санітарну кімнату, яку облаштовано з урахуванням потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями.

 

Для позначення доступності для осіб з інвалідністю по зору у приміщенях управління та Терцентру інформація на кабінетах продубльована рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля).

Терцентр та всі відділення обладнані пандусами та з’їздами. Підопічні Терцентру, які мають групу інвалідності мають право замовляти в Київському міському територіальному центрі безкоштовний спеціалізований автотранспорт.

 

З метою створення безбар’єрного середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями входи до лікувально-профілактичних закладів та їх структурних підрозділів облаштовано пандусами, поручнями, ліфтами відповідно до вимог ДБН «Доступність будинків і споруд для мобільних груп населення».

 

У лютому 2018 року Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 Дніпровського району м. Києва» (вул. П. Запорожця, 26 та Курнатовського, 7) забезпечено інвалідними візками для пересування осіб з обмеженими можливостями, у разі їх звернення за медичною допомогою до структурних підрозділів Центру. В середині приміщення амбулаторії Центру (вул. Курнатовського, 7) на І поверсі, де ведуть амбулаторний прийом лікарі первинної ланки для осіб з обмеженими можливостями облаштовано для подолання сходинок пандус та поручні. Завершено ремонт санітарної кімнати для осіб з інвалідністю на І поверсі КНП «Консультативно-діагностичний центр Дніпровського району м. Києва» (вул. А. Шептицького, 5).

У всіх лікувально-профілактичних закладах району організовано надання медичної допомоги інвалідам з вадами слуху та мови. Медичні реєстратори супроводжують інвалідів по зору та слуху, у разі їх звернень до медичних кабінетів закладів.

 

Враховуючи, що більшість підприємств знаходяться у приватній власності, місцевим державним адміністраціям, ст.36 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», заборонено втручатися у господарську діяльність підприємств, установ та організацій крім випадків визначених законом. Тому, у межах наданих повноважень, працівниками відділу торгівлі та споживчого ринку з керівниками об’єктів побутового обслуговування, ринків, закладів торгівлі та харчування проводиться роз’яснювальна робота щодо необхідності створення умов для безперешкодного пересування для людей з обмеженими можливостями на підпорядкованих їм підприємствах, а саме: влаштування пандусів, зручних сходів, додаткових поручнів, інженерно-технічного обладнання, дзвінків, ліфтів для підйому на поверхи, відповідного покриття підлог, додаткового освітлення та зниження висоти бордюрів для під'їзду інвалідних колясок, відповідного покриття підлог у приміщеннях спеціальних місць для паркування автомобілів та інших транспортних засобів, які забезпечують перевезення людей з інвалідністю.

В результаті цієї роботи заклади торгівлі, ресторанного господарства та ринкової мережі поступово приводяться у відповідність до рекомендованих стандартів. На об’єктах сфери обслуговування, де неможливо влаштувати пандуси, встановлюються кнопки виклику дзвінком.

Згідно з вимогами ДБН сучасні торговельно-розважальні центри облаштовані для зручності пересування маломобільних груп відвідувачів, передбачено ліфти для підйому на вищі поверхи та спеціально обладнано туалети для інвалідів. 

 

Управлінням освіти Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації приділяється належна увага питанню забезпечення дотримання прав осіб з інвалідністю, а також створенню безбар’єрного середовища для дітей з особливими освітніми потребами.

Станом на 01.07.2019 у 25 закладах загальної середньої освіти району функціонує 112 інклюзивних класів, у яких навчаються 179 дітей з особливими освітніми потребами.

В середній загальноосвітній школі № 224 (вул. М. Кибальчича, 5) - 2 спеціальні класи для 24 дитини із затримкою психічного розвитку, а у 4 закладах дошкільної освіти - 4 групи, у яких здобувають освіту 5 дітей з особливими освітніми потребами.

 

З метою доступності освіти для дітей з особливими освітніми потребами у 17 закладах освіти Дніпровського району м. Києвавстановлено пандуси.

У середній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №128 (вул. Раїси. Окіпної, 6) встановлено ліфти (2 шт.).

Також в районних закладах освіти ведеться робота зі створення безбар’єрного середовища - доступу до санвузлів для дітей з інвалідністю:

- у середній загальноосвітній школі №224 (вул. Кибальчича, 5) - виконані роботи з влаштування санвузлів для осіб з інвалідністю, влаштування пандусу та поручнів на вході до закладу;

- у спеціальній школі-інтернаті №26 (б-р Перова, 1) - вхід обладнано пандусом, перилами та козирком На І-му та ІІ-му поверхах обладнані санвузли для інвалідів;

- у Центрі технічної і художньо-естетичної творчості для дітей та юнацтва «Зміна» (вул. Краківській, 20) - обладнано санвузли для осіб з інвалідністю та влаштовано пандус на вході.

 

З метою вирішення актуальних проблем та створення належних умов для осіб з обмеженими можливостями 8 бібліотек району облаштовані пандусами. Дві бібліотеки пристосовані для безперешкодного доступу до приміщень та бібліотечного фонду.

На базі Центральної районної бібліотеки ім. Павла Тичини Дніпровського району (вул. Митрополита Андрея Шептицького, 24) 25.06.2018 року було відкрито Biblio Нub для людей з вадами зору. Biblio Нub відкрили в рамках реалізації Громадського проекту № 335, придбано унікальне інклюзивне обладнання:

- програма екранного доступу «JAWS for Windows Pro» - комп’ютер з програмою синтезу мови для незрячих людей. Програма сама читає текст багатьма мовами;

- апаратно-програмний комп’ютерний комплекс у комплекті з програмним забезпеченням «Microsoft Windows 10 Pro» та пакетом офісних програм Microsoft Office: «Office H&Business 2016»;

- стаціонарний електронний відеозбільшувач TOPAZ XL HD 24 у комплекті з програмним забезпеченням екранного збільшення «MAGic Pro» та блоком безперебійного живлення FSP DP;

- стаціонарний електронний відеозбільшувач TOPAZ HD 24 у комплекті з блоком безперебійного живлення FSP DP.

 

Бібліотека ім. Є. Кравченка взяла участь у Форумі інклюзивності, організованому ініціативою «Доступно.UA» та в номінації «Публічні простори» отримали нагороду за доступність та зручність локації для людей з числа маломобільних груп населення. Зручний вхід, просторі приміщення, доступні вбиральні та привітний персонал - це невеликий перелік критеріїв, за яким журі премії «Відкриті двері» вперше відзначила дружні та доступні публічні простори.

Відділом культури Дніпровської райдержадміністрації при поданні до бюджету на 2020 рік буде заплановано виконання робіт з обладнання пандусом Центру культури та мистецтв Дніпровського району.

 

Структурні підрозділи Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації та комунальні підприємства району в межах своїх повноважень і надалі виконуватимуть міські, загальнонаціональні програми, а також рекомендації, надані Комітетом ООН зі створення безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами управлінні праці та соціального захисту населення Дніпровського району


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux