Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Увага! Пожежонебезпечний період!

Опубліковано 29 квітня 2015 року о 11:19
фото

Відповідно до розпорядження ДСНС України 29-30 квітня – 1 травня у більшості районів Київської області та міста Києва очікується (4 класу) пожежна небезпека.

З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій (НС), пов’язаних з пожежами в житлових масивах та лісопарковому господарстві Дніпровського району та м. Києва, Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація рекомендує мешканцям та організаціям утриматися від проведення заходів з використанням вибухо- та пожежонебезпечних предметів (небесні ліхтарики, свічки та лампадки, піротехнічні засоби и т. п.).

Пожежа – це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що поширюється у часі і просторі.

Частіше всього вони відбуваються у лісах, на торф’яниках, полях, лісопаркових зонах відпочинку. Вогонь знищує дерева і тварин, зазнають каліцтв і гинуть люди. У 90 % випадків причиною виникнення лісових пожеж є необачна дія людини (не дотримання правил протипожежної безпеки - розведення вогнища і необережне поводження з ними, сільськогосподарські палі, використання не справної техніки та агрегатів, браконьєрська охота у засушливий період року, грозові розряди та самозагорання торфу тощо).

Більш за все пожеж виникає у соснових лісах у вихідні та святкові дні (до 40 % спалахувань). Тому у лісах заборонено розводити вогнища. Особливо це небезпечно у місцях із підсохлою травою і під коріннями дерев. Не можна кидати запалені сірники, недопалки, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин.

Культурно-масові заходи у лісі необхідно проводити на спеціально відведених ділянках. Поблизу цих місць повинні бути засоби гасіння пожеж або водоймища.

Будь-яка пожежа починається із займання, яке нерідко може ліквідувати одна людина. Але ліквідувати пожежу одній людині, тим більш без відповідних засобів, самовладання, мужності не так просто.

При виникненні пожежі у лісі, по-перше, не панікуйте! Відомо, що паніка серед людей навіть при невеличкій пожежі є причиною значних жертв. По-друге, треба повідомити пожежну частину (101), а після цього сміливо вступати у боротьбу із вогнем. Розбурхана стихія потребує колосальних зусиль великої кількості людей, значної кількості спеціальної і іншої техніки.

Звичайно люди, злякавшись полум’я, що насувається, намагаються бігти у протилежний від нього бік, не оцінивши швидкості його руху. При виявленні поряд з собою валу вогню, який швидко наближається, необхідно перейти межу пожежі проти вітру, накривши при цьому голову і обличчя верхнім одягом. 

Якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість чи галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини.

Якщо людина знає правила поводження під час пожежі, вона спроможна не лише вистояти за будь-яких обставин і врятувати своє життя, але й надати допомогу в рятуванні інших людей.

Підготовлено відділом з  питань надзвичайних ситуацій Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux