Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Профілактика хвороби Лайма та засоби надання допомоги особам, укушеним кліщами

Опубліковано 18 травня 2015 року о 10:12

В лісопарковій зоні м. Києва, прилеглих областях, на більшій частині України зберігається високий рівень чисельності іксодових кліщів.

Висока чисельність іксодових кліщів може сприяти умовам для підвищеного ризику зараження людей трансмісивними природно-вогнищевими інфекціями бактеріальної, арбовірусної, бореліозної етіології.

Іксодові кліщі - переносники хвороби Лайма та збудників кліщового енцефаліту. Місто  Київ не входить до переліку територій, ендемічних з кліщового енцефаліту, тому що  відсутні природні вогнища цієї хвороби, але реєструються випадки інфікування хворобою Лайма -  іксодовий кліщовий бореліоз.

За 2014рік  в м.Києві зареєстровано 441 випадок захворювань хв. Лайма  проти 431-  в 2013р.  Заразились  в м.Києві -  228 осіб, найбільша кількість випадків заражень іксодовим кліщовим бореліозом  зареєстрована в Подільському , Голосіївському, Оболонському, Деснянському районах.  Території інфікування в Дніпровському районі: Труханів остров, Гідропарк, парк Перемоги, Русанівські сади, це свідчить про наявність антропургічних локальних вогнищ кліщового бореліозу на території м. Києва. За межами м.Києва заразились на іксодовий кліщовий бореліоз 197 хворих, з них на території Київської області – 134.

Напади кліщів на людей реєструються протягом усього року з максимальною активністю у травні- жовтні місяцях.

Природні вогнища  захворювання людей на кліщовий бореліоз виявлені в Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Сумській, Хмельницькій областях та м. Києві.

Людина заражається хворобою Лайма трансмісивним шляхом ( через укус кліща ). Інших шляхів зараження не встановлено

Резервуаром борелій є близько 200 різних видів ссавців та птахів, які прогодовують різні стадії розвитку кліщів.

 Захворювання хв. Лайма стало відомо з 1984 р., після встановлення в 1981 р. американським вченим В. Бурдорфером його спірохетної природи.

Характерним клінічним проявом цього захворювання є коло гіперемованої шкіри червоного кольору на місці укусу кліща, але в 20 % захворілих еритеми  не з”являються. Тривалість інкубаційного періоду хвороби Лайма або кліщового бореліозу варіює в широких межах- від 1-53 днів, найчастіше 12 днів. Часто разом з еритемою у людини з”являється гарячка, головний біль, затверділість м”язів шиї, ломота всього тіла й млявість. На ранній стадії хвороба Лайма легко піддається лікуванню антибіотиками. Запущене захворювання дуже небезпечне.

Основним носієм борелій є кліщі виду Іксодес ріцинус. Із слюною кліща збудник кліщового бореліозу потрапляє в організм людини.

Іксодові кліщі живуть в лісах, парках, на луках, чагарниках, найчастіше скупчуються біля стежок і доріг, де нападають на свою жертву. Укус кліща безболісний, тому що зі слюною він вводить в ранку анестезуючу речовину і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Потрапивши на одяг, кліщ залазить до тіла і присмотується, частіше всього в районі голови, шиї, паху, живота та інших частин тіла. Утримується на тілі людини до 10 днів, збільшуючись до розмірів середньої квасолини.

При зверненні осіб, укушених кліщами в поліклініки, вони направляються в хірургічний кабінет для видаленя кліща, проведення опитування, де знаходився потерпілий під час нападу кліща.  

Для кращого видалення кліща черевце кліща, де розташований дихальний отвір, змащують вазеліном, камфорним маслом, гліцерином, насиченим розчином кухонної солі або іншою рідиною, ізолюючи дихальний отвір від повітря. Задихаючись, кліщ, як правило, залишає раневий отвір і потім легко видаляється з тіла. Після видалення кліща раневий отвір обробляється 3% розчином йоду або спиртом. Видаленого кліща оглядають за допомогою лупи.

Якщо хоботок залишився в ранці, то він може викликати запальні процеси, тому його видаляють стерильною голкою. Після закінчення процедури руки старанно миють.

Профілактика. Найбільш простим і надійним засобом профілактики захворювання на хворобу Лайма залишаються заходи, направлені проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту. В місцевостях з великою чисельністю кліщів необхідно триматись середини стежок, вдягати довгі штани, сорочку з довгими рукавами та капелюх. Потрібно заправляти штани в шкарпетки і носити взуття без жодних отворів для ступні.  Повернувшись з лісу, лісопаркової смуги, необхідно перевірити себе і друзів, чи не причепився кліщ. Особливо ретельно обстежуються частини тіла з волосяним покривом. Обстежувати себе потрібно уважно, бо кліщі мають незначні розміри. Хатніх тварин перевіряють ще на вулиці, бо на них теж можуть бути кліщі.

За даними американських інфекціоністів, якщо кліща усунути не пізніше як через добу, то можна урятуватися від хвороби Лайма.

Всім покусаним кліщами рекомендується проводити щоденну термометрію протягом 2-х тижнів і слідкувати за своїм самопочуттям. При необхідності призначають протиалергічні засоби, вітамін “ С “.          

За інформацією Санепідслужба  Дніпровського району.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux