Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

26 червня Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним. Основні симптоми вживання наркотиків підлітками

Опубліковано 26 червня 2018 року о 09:01
фото

Із кожним днем ​​у світі з'являються все нові й нові психотропні речовини, які нелегальними шляхами проникають в Україну. Світовий наркотрафік сьогодні оцінюється вже майже в трильйон доларів щорічно, що прирівнює його до ринку обороту нафти.

Міжнародний день боротьби із зловживанням наркотиками та їх незаконним розповсюдженням  було засновано у 1987 році Генеральною Асамблеєю ООН на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність і співробітництво для створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками. Рішення було прийнято 7 грудня 1987 на основі рекомендації Міжнародної конференції по боротьбі із зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом, яка прийняла всеосяжний багатодисциплінарний план діяльності по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами.

Проблемам наркотиків у 1998 році була присвячена спеціальна сесія, проведена Генеральною Асамблеєю ООН. На сесії була поставлена ​​мета - істотно зменшити всесвітню проблему наркоманії до 2008 року. Але, за оцінками ООН, загальносвітове число осіб, що вживають наркотики, у даний час складає не менше 200 млн. чоловік (тобто 4% всього населення нашої планети, або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років).

Наркоманія (від греч. narke – заціпеніння і манія) – хвороба, що характеризується непереборним потягом до наркотиків, що викликає в малих дозах ейфорію, у великих – оглушення, наркотичний сон. Систематичний вжиток наркотику, як правило, викликає потребу у збільшенні дози. При наркоманії вражаються внутрішні органи, виникають неврологічні і психічні розлади, розвивається соціальна деградація. 

Підлітку може завдати шкоди будь - який, навіть найслабший наркотик. Всі речовини, офіційно занесені в список наркотичних препаратів, заборонених до вживання без рекомендацій лікаря, шкодять здоров'ю і викликають фізичну залежність. У підлітків – найшвидше.   

Підліткова наркоманія – найнебезпечніша!

Основні симптоми вживання наркотиків підлітками:

  • блідість шкірних покривів або нездорове їх почервоніння;
  • розширення або звуження зіниць;
  • почервонілі очі та каламутний погляд;
  • уповільнена мова і порушення координації рухів;
  • порушення сну (занадто тривалий або безсоння).

      Обов'язково слід бити на сполох, якщо:

  • підліток став апатичний, почав пропускати школу і періодично зникає з дому, особливо вечорами;
  • син або дочка стали просити більше грошей на кишенькові витрати, але не їдять у школі, не ходять у кіно, нічого не купують для себе;
  •  у підлітка знизилася успішність;
  • підлітку стало важче засвоювати новий матеріал, відмовляє пам'ять, зникла старанність.

Все це поведінкові фактори, які повинні змусити батьків задуматися і зайнятися обережною перевіркою контактів своїх дітей, кола їх спілкування, речей у кімнаті або особистому куточку підлітка. Ви можете виявити там трубочки, ложечки, порожні або заповнені незрозумілою речовиною пляшечки, капсули, таблетки. Виявивши перераховані вище ознаки прийому наркотичних препаратів, обов'язково зверніться за порадою до лікаря – нарколога. Фахівець вислухє вас, дасть слушні поради, підтвердить ваші підозри або, навпаки, розвіє їх.

Якщо підозри все-таки справдяться, вам запропонують шлях для лікування і реабілітації підлітка.

Довідково.

В Україні налічується до 425 тисяч споживачів ін'єкційних наркотиків, третина із них – жінки. Особливо проблема наркоманії в Україні стосується молоді. За інформацією міністерства охорони здоров'я, кожен п'ятий підліток у віці 14 років вже пробував наркотики. Переважна кількість наркозалежних - це молоді люди у віці до 24 років, які, по суті, і є генофондом нації. 

Нажаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників країни стають все більш загрозливими. Із кожним днем збільшується частка неповнолітніх і підлітків, які споживають  наркотики, збільшується і число жінок, звиклих до цієї страшної залежності. Лікарі - наркологи дуже стурбовані проблемою наркоманії. Вони стверджують, що якщо 3 - 4 роки тому середній вік юних наркоманів складав 16 - 17 років, то на сьогоднішній день цей показник знизився до 13 - 14 років. За статистичними показниками за останні десять - дванадцять років збільшилося у сім разів число жінок, які вживають наркотичні та психотропні препарати.

За результатами досліджень Організації Об'єднаних Націй та країна, більш як 7 % населення якої вживають наркотики, є приреченою.

Наркоманія - тотальне ураження особистості, до того ж, у переважній більшості випадків, супроводжується ускладненнями з боку фізичного здоров'я. Безліч фахівців, що займаються лікуванням наркоманії, називають її «біопсихосоціодуховним розладом». Це означає, що людина, яка приймає наркотики, поступово втрачає самоповагу; знищує свої кращі моральні якості, стає психічно не цілком нормальною, втрачає друзів, потім сім'ю, не може придбати професію або втрачає ту, якою раніше володіла; втягується у злочинне середовище; приносить безодню нещасть собі і оточуючим і, нарешті, повільно і незворотно  руйнує своє тіло.

Ще одна особливість наркоманії полягає у тому, що вона як патологічний стан, певною мірою незворотна, і  негативні зміни, що відбулися в організмі, залишаються назавжди. Якщо людина, що давно відмовилася від героїну, знову вирішить вжити наркотичну речовину, то їй  неминуче знову доведеться пройти через всі кола наркоманського пекла. Тому лікарі намагаються не говорити про «видужання наркоманів», а віддають перевагу терміну «неактивні наркомани» (тобто не вживають наркотики у даний момент, а «момент» буває довгим, навіть довжиною в життя).

Міжнародний день боротьби із вживанням наркотиків та їх незаконним обігом сприяє інформуванню  громадян про серйозну проблему нашого часу - проблему наркоманії. Тільки завдяки спільним зусиллям  можна досягти  позитивних результатів у вирішенні глобальної проблеми сучасності - наркоманії.

За інформацією Центру здоров’я Дніпровського району міста Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux